Hit, men ikke lenger: To svenske brøytebilsjåfører sørget for at innbruddsforsøket i Krångede kraftverk ble mislykket. Foto: Privat
Hit, men ikke lenger: To svenske brøytebilsjåfører sørget for at innbruddsforsøket i Krångede kraftverk ble mislykket. Foto: PrivatVis mer

Brøytebilsjåføren Mattias (25) hylles av politiet: - De løp som faen

Brøytebilsjåføren Mattias Nilsson (25) ble oppmerksom på ferske spor i snøen, og skjønte at det var noe rart på gang. Én time seinere var tre menn pågrepet av politiet.

Fredag kveld var den svenske brøytebilsjåføren Mattias Nilsson (25) ute og kjørte den samme ruta han følger hver dag, da han plutselig stusset over at noe muffens var på gang ved Krångede kraftverk i Ragunda i Sverige, skriver Aftonbladet.

Ferske fotspor i snøen og en varebil med utenlandske registreringsskilter var nok til å slå alarm.

- Jeg stoppet da jeg så bilen, som fortsatt var varm. Sporene i snøen tydet på at tre personer hadde gått rundt kraftverket. De hadde beveget seg inn i et område hvor ansatte ikke ville gått, sier Nilsson til Dagbladet.

Nilsson fulgte sporene rundt bygget, og så åpenbare tegn på et innbrudd.

- Da ringte jeg umiddelbart politiet og en kollega. I mellomtiden lyste jeg inn mot kraftverket, og kunne tydelig se at det var folk der inne.

- De ble livredde

Kollegaen Hampus Gisslén (24) var raskt på plass og passet på mens Mattias kjørte videre opp i et skogsområde for å se om det var flere folk i området.

- Plutselig roper kollegaen min at det kommer to menn løpene mot varebilen. Jeg kaster meg inn i brøytebilen og kjører ned igjen. De ble livredde da de så at jeg kom i full fart med plogen nede ... De løp som faen, sier Nilsson og ler.

De to mennene kastet seg inn i bilen og forsøkte å komme seg ut fra området, men det ville ikke de to brøytebilsjåførene ha noe av.

- Vi sto der og sperret av veien med brøytebilene, som vi plasserte tett i tett mot brøytekantene. De kom ingen vei.

- Hvorfor forsøkte de ikke å løpe fra stedet?

- Det kunne de ikke gjort. På den ene siden av veien er et gjerde som leder inn mot kraftverket, på den andre er et juv som går rett ned i en elv, så de hadde ikke noe sted å dra. De gikk inn i bilen igjen og ventet. De forsto nok hva som skulle skje, sier Nilsson til Dagbladet.

- Suverent

Politiet brukte rundt 40 minutter på kjøreturen fra Östersund. I mellomtiden satt de to svenske brøytebilsjåførene i hver sin bil og koste seg med varm kaffe. Kommunikasjonen foregikk på radio.

STOPPET: Mattias Nilsson og kollegaen ble sittende i hver sin brøytebil og vente på politiet. Foto: Privat
STOPPET: Mattias Nilsson og kollegaen ble sittende i hver sin brøytebil og vente på politiet. Foto: Privat Vis mer

- Vi meldte inn til sjefen hva som var på gang. Der ble vi møtt med stor forståelse for at brøytingen måtte vente, sier Nilsson.

Politiet gikk umiddelbart til pågripelse av de to mennene. Nilsson fortalte politiet om sporene i snøen, som tydet på at det måtte være minst en person til i området.

- En av arbeiderne ved kraftverket, som hadde kommet til stedet, låste opp porten. Der fant vi raskt en mann som gjemte seg, men som nå er i arresten.

Politiet har også sørget for å hylle de to brøytebilsjåførene, ifølge Aftonbladet.

- De syntes det var suverent av oss, sier Nilsson til Dagbladet.

- Dårlig magefølelse

I bilen fant politiet det de antar er tjuvgods fra flere liknende jobber. Nilsson forteller at det har vært flere innbruddsbander på «turné» i området, og at han derfor var på vakt.

- Da jeg så bilen, fikk jeg en dårlig magefølelse.

Magefølelsen viste seg å stemme.

De to fikk ifølge Aftonbladet seinere beskjed fra politiet om at tyvene hadde en kniv med seg. De to unge mennene var imidlertid aldri redde.

- De var litt stressa i begynnelsen og ville komme seg unna. Men etter det var de ganske rolige, sier Gisslén til avisa.

VIL STOPPE HAM: Den eldre kvinnen forsøker å stoppe den frekke mannen som stjeler veska hennes inne i en restaurant i Florida 6. desember. Det ender ikke godt. Kvinnen er nå skrevet ut av sykehuset, ifølge Okeechobee-politiet. Video: CNN Vis mer