Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brøytekanter på 12 meter i mai

På landsbasis har 2020 vært det mest snørike året siden 1958. Nå har enkelte fått nok.

HØYT: Fjellet mellom Røldal og Sauda har fortsatt godt med snø. Her fra 12. mai. Foto: Alf J. Årtun Vis mer

Vi nærmer oss med stormskritt 17. mai-helga.

Selv om de nye reglene gjør feiringa av nasjonaldagen litt annerledes i år, er det ikke bare coronaviruset som gjør 17. mai 2020 spesiell.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat har det vært det mest snørike året siden 1958, og selv midt i mai bugner det av snø i flere deler av landet.

I fjellet mellom Røldal og Sauda i Rogaland ligger det fortsatt en fire-fem meter snø på rundt 1000 meters høyde.

- De høyeste brøytekantene er vel rundt 12 til 15 meter, sier brøytebilsjåfør Alf J. Årtun til Dagbladet.

Han sier at han egentlig ikke har noe i mot snøen, selv om vi er godt inne i vårmånedene.

Lei snøen

Men ikke alle er som Alf.

Frank Hay brøyter veiene på Kvaløya i Tromsø kommune.

Det har han gjort i 30 år, og forteller til Dagbladet at han aldri før har opplevd en liknende mai måned.

- Vinteren begynte i tillegg tidlig i år, allerede i oktober. Med en så lang sesong blir nok ikke mer enn 3-4 måneder uten brøyting, sier Hay til Dagbladet.

- Er du lei av vinteren?

- Om jeg er lei, ja? Det kan du trygt si jeg er. Nå venter jeg veldig på sommeren, sier Hay.

SNØKAOS: Meterologisk institutt melder om vare før snø inn mot helga - og utelukker ikke snø også på 17.mai. Video: Dagbladet TV Vis mer

Sondre Solhaug Fjelldal er opprinnelig fra Tjøtta på Helgelandskysten, men har bodd i Tromsø i 5-6 år. Han jobber som pilot og flyinstruktør i Bardufoss og pendler ofte den omkring to timer lange kjøreturen sørover fra Tromsø.

Selv om han vedgår at han er litt lei av å måke fram bilen om morgenen, er han som skientusiast godt fornøyd med den enestående muligheten han har hatt til å benytte randonee-skia i vår.

- Det har vært en fantastisk mai. I fjellene rundt Tromsø er det enorme mengder snø. Ved 600-700 meters høyde er det et sted mellom 2-3 meter, forteller Fjelldal til Dagbladet.

GODE SKIFORHOLD: I Tromsø-området er det fortsatt fantastiske skiforhold. Her fra Lyngsalpene for få dager siden. Foto: Privat
GODE SKIFORHOLD: I Tromsø-området er det fortsatt fantastiske skiforhold. Her fra Lyngsalpene for få dager siden. Foto: Privat Vis mer

Åpne alpinanlegg

Og om du ikke er av dem som er lei vinteren, har flere av landets skibakker fortsatt åpent 17. mai-helga.

Myrkdalen Fjellheiser er blant anleggene som melder om flotte forhold fremdeles.

- Vi har åpent helgen 16. og 17. mai - og også mest sannsynlig neste langhelg. Og det er kjempefine forhold, uttalte nylig Kaja Finne, daglig leder av Myrland fjellandsby til Dinside.

Ifølge Fnugg.no holder disse skisentrene fortsatt åpent: Fonna, Dombås, Myrkdalen, Bualie Golsfjellet, Sirdal, Brokke, Sogndal og Hovden.

Stor flomfare

I dag viser oversikten fra Meteorologisk institutt at det de tre nordligste fylkene, samt Vestland og Møre og Romsdal, som har de største snømengdene.

- Det er spesielt mye i Nord-Norge, men også i Trøndelag og i Sør-Norge er det uvanlig store snømengder mange steder, sier Inger Karin Engen, hydrolog ved flomvarslingstjenesten i NVE.

Men snøværet og de lave temperaturene som er ventet i neste uke, har konsekvenser.

Det er nå opp mot 75 prosent sannsynlighet for stor flom i Gudbrandslågen og i høyereliggende deler av andre vassdrag, som Glomma og Trysilelva, skriver NVE i sin dagsferske vårflomanalyse.

Det samme gjelder i høyereliggende deler av andre vassdrag på Østlandet, som i øvre deler av Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget.

- Vi ser det samme i høyereliggende deler også både på Vestlandet og i Agder, heter det i analysen.

Aller størst er faren for vårflom i Nord-Norge. Der er det opp mot 95 prosent sannsynlighet for flom på oransje nivå, som kan medføre alvorlige skader.

Ifølge analysen er det også flere vassdrag i Trøndelag som har opp mot 90 prosent sannsynlighet for stor flom.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!