- Brrrrr.....

Rekordlav juletemperatur i Russland... Og i Norge.

ISKALDT: Ifølge Ria Novosti settes nye kulderekorder i Russland. Temperaturen i republikken Sakha skal være så lav som -60 grader. Bildet viser en den frosne elven Lena i Sakna. Også i Norge har kulda satt spor etter seg på statistikken: Oslo har ikke vært så kald i desember på 110 år. Foto: Lastgreatwild.org
ISKALDT: Ifølge Ria Novosti settes nye kulderekorder i Russland. Temperaturen i republikken Sakha skal være så lav som -60 grader. Bildet viser en den frosne elven Lena i Sakna. Også i Norge har kulda satt spor etter seg på statistikken: Oslo har ikke vært så kald i desember på 110 år. Foto: Lastgreatwild.orgVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Når nettene blir lange og kulda setter inn, heter det i den kjente og kjære julesangen «Musevisa».  

Og nå som jula er her, har kulda satt inn for alvor:  

Øst i Russland settes nå nye kulderekorder: i den østlige republikken Sakha har temperaturen nå sunket til minus 60 grader.  

- Dette er 10-12 grader under gjennomsnittet, sier myndighetene i en uttalelse om kulda.  

Og metrologene spår at det skal bli kaldere, melder Ria Novosti.

Den russiske bygda Oymyakon, er ifølge avisa et av verdens kaldeste steder - her er gjennomsnittstemperaturen på - 45 grader. 

Bygda ligger midt i området som hadde tilnavnet Stalins døds-ring - her ble flere politiske fanger sendt til tvangsarbeid under Stalins regime.  

BBC-reporter Adam Mynott besøkte gruvebyen tidligere i desember var det - 53 grader, ifølge  yr.no viser dagens temperatur «bare» - 39 grader.  

- Mot normalt Men det er ikke bare i Sibir at det har vært kaldere enn normalt: Også her hjemme kryper gradene nedover den blå siden av gradstokken:  

Oslo har ikke hatt en så kald desember på 110 år.  

I dag måler temperaturen i Oslo -13, i Trondheim er det -19, i Tromsø og Bergen er temperaturen 0 grader, skriver yr.no  

Den kaldeste temperaturen i Norge i dag på Røros: Her var det -36 blå grader, melder forteller vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt, Kristen Gislefoss.  

Gislefoss kan fortelle at det fra i dag til søndag kan ventes å bli enda kaldere enn hva gradestokken nå viser i områdene på Sørland, Telemark og Østlandet.  

I fjellområdene i Sør-Norge kan han melde om perioder med spredte snøbyger lengst vest på Sørlandet.  

Men om man synes dette er ille, så er kanskje den fattige trøsten at på verdens kaldeste målte temperatur var -89.2. Dette er mål i Vostok i Antarktis.

Sjekk været Sjekk juleværet time for time for Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg, Ålesund, Pairs, London, og og alle andre steder!

TROLSK: Det har vært en rekordkald desember måned: både i Norge og Russland er det satt nye kulderekorder. Bildet viser en trolsk vinterstemning ved Sollihøgda.  Foto: Kyrre Lien / Scanpix
TROLSK: Det har vært en rekordkald desember måned: både i Norge og Russland er det satt nye kulderekorder. Bildet viser en trolsk vinterstemning ved Sollihøgda. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer