Brudd i budsjettforhandlingene

Det ble i kveld brudd i forhandlingene om neste års statsbudsjett mellom de tre regjeringspartiene og Høyre og Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en alvorlig situasjon for budsjettet. Vi har ikke nådd fram med Høyre og Frp, derfor bryter vi forhandlingene på dette stadiet, sier finanskomiteens leder Lars Gunnar Lie (KrF) til NTB.

Han innkalte i kveld finansminister Gudmund Restad (Sp) til Stortinget. Restad ble orientert om situasjon etter at bruddet var et faktum. De tre regjeringspartiene skulle så ta stilling til hva som videre skulle skje med behandlingen av budsjettet. Trolig vil nå Frp bli innkalt til å føre forhandlinger med regjeringspartiene uten at Høyre er til stede.

Nye muligheter

- Vi må nå sondere om det er mulig å finne andre løsninger eller om vi må gå til Stortinget uten å ha fått noen avklaring på budsjettet, sier Lie.

Han bekrefter at dersom det ikke er mulig å få til flere forhandlingsrunder, vil finanskomiteen måtte avgi en innstilling der samtlige partier opprettholder sine egne budsjettforslag. Konsekvensen av det vil være at Arbeiderpartiets budsjettforslag blir vedtatt.

Minstepensjonistene

Det var spørsmålet om økt minstepensjon som førte til bruddet. Høyre var ikke villig til å diskutere innretningen på økt minstepensjon uten å se på hele budsjettet, mens de andre partiene ikke ville drøfte helheten i budsjettet før økt minstepensjon på 12.000 kroner i året var på plass.

- Regjeringen spiller et høyt spill med sitt eget budsjett. Det er en alvorlig situasjon. De andre var ikke villige til å gå inn på helheten med utgangspunkt i at inntektene og utgiftene på balansere. Vi støttet kontantstøtten til barnefamilier og var villige til å drøfte en økning i minstepensjonen rettet inn mot de svakeste. Men det må sees i sammeheng med resten av budsjettet, det ville ikke de andre partiene, sier Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss.

Hva får Frp?

Lars Gunnar Lie bekrefter at Frp har gitt klar støtte til regjeringspartienes ønsker, kontantstøtte og økt minstepensjon.

- Tempo og framdrift må holdes oppe. Vi må nå se hva vi kan tilby Frp, sier Lie.

Siv Jensen (Frp) sier hun er skuffet over Høyre holdning, men avviser at hennes parti nyter å komme i en slik drømmeposisjon i forhandlingene.

- Det viktigste nå er å skaffe landet et budsjett det har bruk for. Vi har vært inne på flere temaer som gir grunnlag for å gå videre, sier hun.

Jensen mener det er grunn til optimisme foran nye forhandlingsrunder ut over kvelden og natten.

- Jeg tror vi kan bli enige om skatte- og avgiftslettelser i forhold til både Bondevik-regjeringens forslag og det Ap la fram tidligere, samtidig som vi får til mer penger til helse, omsorg og justissektoren, sier Jensen.

(NTB)