Brudd i budsjettforhandlingene

Det er nå blitt brudd i forhandlingene mellom Regjeringen og Høyre og Fremskrittspartiet om neste års statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forhandlingsviljen var til stede fra begge sider, men det har avdekket seg så stor avstand at det ikke var mulig å bli enige, sa Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Einar Steensnæs like etter klokka 16.30 i dag.

Det var først og fremst uenigheten om skatter og avgifter som førte til bruddet.

Ap eller krise

Regjeringspartiene vil nå henvende seg til Arbeiderpartiet for å forsøke å få til en avtale. I utgangspunktet ser dette vanskelig ut på grunn av kontantstøtten.

Både regjeringspartiene og Høyre og Frp slo i dag fast at avtalen mellom de fem partiene om kontantstøtten ligger fast.

Blir det brudd mellom sentrum og Ap, blir det helt avgjørende hva som skjer under finansdebatten 25. og 26. november. Finanskom iteen kommer trolig til å legge fram en innstilling uten flertallsforslag.

Regjeringen kan forsøke å tvinge fram en løsning ved å stille kabinettspørsmål, med all den risiko det innebærer for regjeringskrise.

Resultatet kan også bli, hvis partiene bare stemmer for sine egne forslag og mot alle andres, at det ikke blir flertall for noe budsjett i det hele tatt.

Ingen støtte

Etter bruddet i ettermiddag gjorde Høyres leder Jan Petersen det klart at avstanden mellom Høyre og sentrum er så stor at det ikke er aktuelt å støtte regjeringens forslag.

Frps formann Carl I. Hagen understreket at det hele tiden har dreid seg om budsjettforhandlinger, og ikke noe annet.

- Vi har intet ønske om regjeringsskifte, slo han fast.

Steensnæs gjorde det på sin side klart at det ikke er aktuelt med nye forhandlinger med Høyre og Frp.
- Avstanden er for stor. Nye samtaler er bare aktuelt hvis Høyre og Frp kommer med nye innspill, sa han. Muligheten for slike innspill er uhyre liten.

Ulike tolkninger

Til slutt ble det rundt 2 milliarder kroner som skilte partene fra en avtale, men uenigheten var stor om hvem som hadde vært villige til å gi i forhandlingene.

- Avstanden ble til slutt så stor, også politisk, at det ikke var hensiktsmessig å fortsette forhandlingene. Vi strakk oss veldig langt, sa Frps formann Carl I. Hagen.

Høyre og Frp kjørte felles løp under forhandlingene, og det var bare 50-60 millioner kroner som skilte mellom deres opplegg.

Einar Steensnæs sa at regjeringspartiene hadde strukket seg langt, men at man ikke kunne forlange at alle skatte- og avgiftsøkninger skulle nulles ut.

Jan Petersen sa at sentrumspartiene ikke hadde vært villig til å komme høyresiden i møte i viktige spørsmål som økte bevilgninger til forsvar og justissektoren.

- Vi har forsøkt å bidra til en ryddig prosess, men ble ikke tatt på alvor konkluderte han.

(NTB)