Brudd i budsjettforhandlingene

Det er brudd i forhandlingene mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. - Jeg er skuffet, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi ble ikke enige, sa Jens Stoltenberg etter dagens rekordkorte møte mellom partene i Stortinget.

- Regjeringen gir for lite til velferd og kampen mot arbeidsledighet, mente han.

Det er stor avstand mellom partene om hvordan budsjettet skal se ut.

- Vi forsøkte å komme til enighet i et budsjettforlik, og er skuffet, sier Stoltenberg.

Regjeringspartiene sto sammen

- Vi er oppriktig lei oss. Jeg håpet til siste minutt at dette skulle gå, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

Jon Lilletun fra KrF understreker at de tre regjeringspartiene forhandlet sammen og at konklusjonen er felles for regjeringspartiene.

Bondevik-regjeringens representanter understreker at arbeidet med å få til en budsjettavtale fortsetter, men akkurat hvordan det skal skje, vet de ennå ikke.

SV er klare

Kanskje tar regeringen for syns skyld kontakt med SV før den eventuelt går tilbake til Fremskrittspartiet.

- Vi er klare, sier en blid Kristin Halvorsen til Dagbladet.no

- Hvis bruddet ikke bare handler om rammene, men om innretning, kan det kanskje komme noe ut av samtaler mellom oss og regjeringen, sier hun.

Bondevik har to uker på seg. Torsdag om 14 dager skal rammene for statsbudsjettet vedtas i Stortinget. Det er også tidspunktet for et eventuelt kabinettspørsmål mot regjeringen, dersom de ikke får til et forlik.

Lekkasje

Stoltenberg besøkte for sikkerhets skyld vandrehallen i Stortinget igjen en halv time etter at bruddet var et faktum. Sammen med nestleder og finanspolitisk talsmann Hill-Marta Solberg forklarte den nyslåtte partileder hvorfor forhandlingene brøt sammen:

- Regjeringen ga alfor lite til sysselsetting, eldreomsorg og skole.

Arbeiderpartiet benekter at regjeringspartiene tilbød budsjettendringer på 4,5 milliarder kroner, slik Aftenposten skriver i dag.

- Det er dobbelt feil, mener Jens. For det første er det helt feil å lekke fra forhandlingene. For det andre er tallet galt.

Med den samme begrunnelsen nektet Stoltenberg å anslå hvor stor avstanden var da forsøket på et forlik havarerte i morgentimene.

Han mente det grunnleggende problemet består i at regjeringens budsjettforslag er sterkt høyredreid og legger opp til en skattelette på 10-12 milliarder kroner neste år.

Maktskifte?

Stoltenberg er lite villig til å diskutere om forhandlingsbruddet kan gi regjeringsskifte:

- Nå skal det først arbeides videre i finanskomiteen. Det er jo ikke grunnlag i Stortinget for en regjering utgått fra Arbeiderpartiet så lenge Kristelig folkeparti vil samarbeide til høyre. Han beklaget at regjeringen ikke forsto at det måtte større endringer til, før Ap kunne bli med på å sikre budsjettflertall.

<B>BRUDD</B>: Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande, Jens Stoltenberg og Jon Lilletun måtte torsdag informere om at budsjettforhandlingene hadde strandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer