Brudd i fiskeriforhandlingene

Norges Fiskarlag brøt onsdag kveld forhandlingene med staten om en fiskeriavtale for 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norges Fiskarlag kan ikke ta ansvar for en politikk som går ut på å rasere ordninger som er helt sentrale for hele næringen, sier Fiskarlagets leder Reidar Nilsen.

Ifølge Nilsen var statens siste tilbud så lavt at det ville være fullstendig umulig å få til forsvarlige rammer på helt sentrale områder som føringsordninger, altså frakttilskudd, tilskudd til lineegning, garantilott og støtte til norsk selfangst.

Forhandlingene startet mandag, og ble brutt da Fiskarlaget ikke godtok et tilbud fra staten på 50 millioner kroner.

Staten tilbød i tillegg 35 millioner kroner i avsetning til strukturfondet.

Strukturfondet ble opprettet ved årsskiftet og skal brukes til å redusere fangstkapasiteten i fiskeflåten. Staten og fiskerinæringen finansierer hver sin halvpart av fondet.

- Regjeringen lar strukturmidlene gå på bekostning av de andre tiltakene. Fiskeriavtalen i år hadde en ramme på nærmere 90 millioner. Når vi bare blir tilbudt halvparten, får staten ta ansvar for å fordele midlene, sier Fiskarlagets forhandlingsleder Jan Skjærvø til NTB.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) er skuffet over bruddet og mener statens tilbud var bra.

- Jeg er skuffet over at vi ikke lyktes å bli enige om en avtale, men innenfor rammen av statens tilbud vil vi blant annet kunne videreføre garantilotten, føringstilskudd og støtte til å opprettholde selfangsten, sier Ludvigsen.

NTB