- ET ANGREP: - Regjeringen har vist sitt sanne ansikt i disse forhandlingene. Dette er et angrep på våre medlemmer og deres rettigheter, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
- ET ANGREP: - Regjeringen har vist sitt sanne ansikt i disse forhandlingene. Dette er et angrep på våre medlemmer og deres rettigheter, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer

Brudd i forhandlingene i staten: - Regjeringen har vist sitt sanne ansikt

Riksmekleren får nå oppgaven med å hindre streik i statlig sektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En time over midnatt brøt LO Stat forhandlingene med staten i årets hovedtariffoppgjør. Riksmekleren får nå oppgaven med å hindre streik i statlig sektor.

- Regjeringen har vist sitt sanne ansikt i disse forhandlingene. Dette er et angrep på våre medlemmer og deres rettigheter, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen til NTB.

Noen timer tidligere hadde Akademikerne inngått en avtale med staten, der de ble enige om å flytte all lønnsfastsettelse ut til lokale arbeidssteder.

Ifølge Rønoldtangen krevde staten i forhandlingene at det aller meste av lønnsdannelsen skal skje i lokale forhandlinger uten konfliktrett. Det var et av de viktigste punktene for LO-forbundene i staten, og det skal derfor ikke ha vært noe reelt håp om at partene kunne komme til enighet.

- Det var et hav av avstand mellom oss. Vi sier ikke nei til at det kan være noen lokale forhandlinger, men der vi ba om et tillegg på 8000 kroner sentralt ville staten bare gi 1500. Det var for stor avstand, for å si det mildt, sier hun til Dagbladet.

- Regjeringen skaper splid LO Stat reagerer også på at staten inngikk en avtale med Akademikerne, og kaller det en provokasjon.

- KAOS: John Leirvaag, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), sier avtalen med Akademikerne sender staten ut i kaos. Foto: NTB Scanpix
- KAOS: John Leirvaag, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), sier avtalen med Akademikerne sender staten ut i kaos. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg setter et stort spørsmålstegn ved at regjeringen gjør dette nå. Det har alltid vært et viktig prinsipp for staten med fire likelydende avtaler. Denne avtalen med Akademikerne er et brudd med tradisjonen, sier hun. 

- Regjeringen hjalp til med å finne en løsning i industrioppgjøret. Det er den samme regjeringen som nå splitter opp og lager splid mellom organisasjoner i staten. Det er uforståelig, sier hun til Dagbladet. 

Leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), John Leirvaag, sier avtalen «sender staten ut i det totale kaos». 

- Staten styrte mot en enighet med Akademikerne, for å bruke denne mot oss. Det er splitt og hersk. Jeg forventer at staten tar til vettet, og sørger for en ordentlig prosess, sier han til LO-eide Fri Fagbevegelse.

Intensive forhandlinger Lønnsoppgjøret i staten startet 14. april og hadde frist til midnatt - natt til søndag. Det har vært intensive forhandlinger de siste dagene, men partene klarte altså ikke å komme til enighet før fristen gikk ut. 

Unio valgte å bryte forhandlingene med staten klokka 03.00 i natt.

- Tilbudet fra staten var uakseptabelt når det gjaldt manglende forhandlingsrett på pensjon. I tillegg var den økonomiske profilen og forslag til nytt lønnssystem for dårlig, sier forhandlingsleder i Unio Stat, Petter Aaslestad i en pressemelding.

Dagbladet har vært i kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som foreløpig ikke har noen kommentar. 

- Vi jobbet hardt for å inngå avtale med alle de fire hovedsammenslutningene i staten, men det lot seg ikke gjøre. Dette beklager vi, sier imidlertid statens personaldirektør Gisle Norheim i en pressemelding

Regjeringen melder at bakgrunnen for at partene ikke kom til enighet var blant annet stor avstand om fordelingen av den disponible rammen. Videre avviste staten hovedsammenslutningenes krav knyttet til forhandlinger om offentlig tjenestepensjon.

- Vi er fornøyd med at vi oppnådde enighet med Akademikerne, men beklager sterkt at det ikke var mulig å komme fram til enighet med de andre partene. Disse oppgjørene går nå til mekling, sier Norheim.

En mekling i staten vil starte i løpet av neste uke, og en eventuell konflikt vil kunne tre i kraft i slutten av mai. Partene er enige om meklingsfrist 25. mai klokka 24, melder NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram