Brudd i forhandlingene i staten

Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom LO stat, YS stat og Unio stat og staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom LO stat, YS stat og Unio stat og staten.

Arbeidstager- organisasjonene reagerer på bruddet, og påpeker at det er uvanlig at lønnsforhandlingene i staten brytes før fristen går ut natt til 1. mai.

- Vi er svært provosert over de signalene vi fikk fra staten. Vi beklager at vi ikke ser noen annen løsning enn å bryte forhandlingene, sier Morten Øye, leder i LO Stat, Pål R. Arnesen, leder i YS Stat og Arne Johannessen, leder i Unio Stat i en felles pressemelding

- Staten viser ingen vilje til å komme oss i møte på noen av våre prioriterte krav. Tvert i mot slår staten hånden av kjernegruppene som skaper en velfungerende offentlig sektor, hevder de tre.

Krevde 7 prosent

De statsansatte i LO, YS og Unio la i forrige uke fram sine krav til staten, og krevde en lønnsvekst på 7 prosent. Kravet kom bare timer etter at oppgjøret i privat sektor var over, hvor rammen ble på 5,6 prosent.

Morten Øye i LO Stat begrunnet i forrige uke kravet på 7 prosent med at det handler om en kompensasjon for etterslepet i forhold til privat sektor.

Tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser ifølge de tre forbundene at statsansatte systematisk taper i lønnsutvikling i forholdt til arbeidstakere i privat sektor.

PROVOSERT:  - Vi er svært provosert over de signalene vi fikk fra staten. Vi beklager at vi ikke ser noen annen løsning enn å bryte forhandlingene, sier (fra venstre) Pål R. Arnesen, leder i YS Stat, Arne Johannessen, leder i Unio Stat og Morten Øye, leder i LO Stat. Foto Morten Holm / SCANPIX
PROVOSERT: - Vi er svært provosert over de signalene vi fikk fra staten. Vi beklager at vi ikke ser noen annen løsning enn å bryte forhandlingene, sier (fra venstre) Pål R. Arnesen, leder i YS Stat, Arne Johannessen, leder i Unio Stat og Morten Øye, leder i LO Stat. Foto Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Skal staten rekruttere og beholde brede grupper av kompetente medarbeidere, så må staten gi disse en lønn som kan konkurrere med privat sektor, sier de tre forbundslederne  sin felles pressemelding.

I meldingen skriver de tre forbundene blant annet at staten har provosert dem, ved å: 

«Åpne for en stor lokal pott, som vil gi mye til få og lite til mange. 
Ikke presentere et forslag som sikrer kvinner lik lønn for likt arbeid. 
Fjerne justeringsforhandlingene, som tradisjonelt har vært benyttet til å rette opp skjevheter og ivareta lavlønnsgrupper.»
 

Fristen for forhandlingene var opprinnelig satt til midnatt den 30. april. Oppgjøret i staten går nå til mekling, og Riksmeklingsmann Svein Longva får oppgaven med å finne en løsning.