Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brudd i forhandlingene mellom LO/YS og NHO

Partene i lønnsoppgjøret i privat sektor har brutt forhandlingene og sender oppgjøret til mekling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første parene på gulvet i årets mellomoppgjør er henholdsvis LO og NHO og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) og NHO. De to arbeidstakerorganisasjonene har forhandlet parallelt med NHO. Forhandlingsbruddene kom da også samtidig - i 13.00-tida i dag.

Ikke uventet

Bruddet kom ikke uventet. Allerede da forhandlingene startet varslet LO-leder Yngve Hågensen at oppgjøret måtte til mekling på grunn av de vanskelige spørsmålene rundt kompetansereformen. Opplegget for reformen skal koordineres med de andre hovedorganisasjonene i arbeidslivet, og Hågensen mener koordineringen må bli riksmeklingsmannens jobb.

Etter det NTB forstår er det enighet mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner om å bryte. Årsaken til bruddet er strid om økonomien i kompetansereformen. Medvirkende årsak til bruddet er også at regjeringen er svært viktig i dette oppgjøret. Staten skal som en tredje part bidra i finansieringen av reformen.

LO og NHO skulle møte statsministeren kl. 15.00 i dag for å orientere om situasjonen. Det blir bare et kort møte, før lønnsoppgjøret tar en pause til over påske. Umiddelbart etter påske skal meklingen i gang, og meklingsfristen settes etter alt å dømme til til søndag 11. april kl.24.00.

Det betyr streik fra mandag 12. april om morgenen dersom meklingen ikke fører fram.

God start

YS-leder Randi Bjørgen sier til NTB at hun er godt fornøyd med det arbeidet som har vært gjort mellom NHO og YS så langt, men legger til at det nå var nødvendig å trekke regjeringen inn. Hun sier begge parter har beveget seg, men at de fortsatt står langt fra hverandre.

De økonomiske opplegget for lønnstilleggene skal ikke ha vært noe sentralt tema mellom YS og NHO foreløpig. De har konsentrert seg om «nøtta», nemlig kompetansereformen.

(NTB-Siri Gedde-Dahl)