Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brudd i forhandlingene om lærernes arbeidstid

Fare for lærerstreik til våren.

FARE FOR STREIK: Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, opplyser om fult brudd i forhandlignene om lærernes arbeidstid. Dermed øker streikefaren til våren. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FARE FOR STREIK: Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, opplyser om fult brudd i forhandlignene om lærernes arbeidstid. Dermed øker streikefaren til våren. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi opplever det siste kravet fra KS som en ren provokasjon. Dette er et angrep på lærernes mulighet til å være gode lærere. Hvis KS får presset gjennom kravet sitt, blir det vanskeligere å være den drømmelæreren som Erna Solberg snakker så varmt om, sier leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied i en uttalelse.

Dermed brøt lærernes organisasjoner - med unntakt av Skolelederforbundet -  i dag forhandlingene med kommunesektorens organisasjon KS om ny arbeidstidsavtale. Etter avtale mellom partene blir dermed dette tema i årets hovedtariffoppgjør - med påfølgende fare for storstreik til våren.

- Skuffet Direktør for arbeidsliv i KS, som har ledet forhandlingene for kommunesektoren, er ikke glad.

- Jeg er skuffet, men langt fra overrasket. Denne forhandlingsrunden har vi hatt fordi vi i forrige runde, for to år siden, ble enige om å forlenge den gjeldende avtalen til ut 2013. Våre standpunkter har vært kjent i mange år, men her har det ikke vært bevegelse overhodet. Derfor ble det brudd, sier KS-direktør Per Kristian Sundnes. 

Ifølge Utdanningsforbundet har KS gått inn for å fjerne alle «sentrale bestemmelser som sikrer lærerne tid til å være godt forberedt og skape god, variert undervisning». KS foreslår også at lærernes arbeidstimer spres utover flere uker, fra dagens 39 til opptil 45 uker, ifølge Utdanningsforbundet. 

- Vi registrerer at et Høyre-ledet KS svarer på regjeringens ambisjoner om et kvalitetsløft i skolen med forslag til arbeidstidsordninger som vil gjøre det langt enklere for kommunene å kutte i skolebudsjettene, sier Lied.

Beklager brudd I en egen uttalelse beklager KS bruddet. De avviser også at arbeidsgiverne ønsker å presse lærerne til å jobbe mer

- Dette handler verken om å spare penger eller å presse lærerne til mer arbeid. Det er en tydelig beskjed fra våre medlemmer og fra et klart flertall av skolelederne, at arbeidstidsavtalen er et hinder for å bruke ressursene best mulig på den enkelte skole, til beste for elevene. Jeg tror partene er enige om at den viktigste kompetansen i å drive skole ligger i skolen selv, hos lærere og skoleledere. Da bør også de ha mulighet til å organisere sin hverdag slik at det er til elevenes beste, sier Sundnes.

Hele Norges coronakart