Brudd i jordbruksoppgjøret

Norges Bondelag og Småbrukarlaget synes avstanden på 1,6 milliarder kroner mellom deres krav og statens tilbud var for stort til at det hadde noe for seg å forhandle om årets jordbruksoppgjør.

GODT TILBUD: - Aldri i historien har inntektsveksten i landbruket vært så stor som under den rødgrønne regjeringen. Forhandlingene har gitt viktige tillegg. Den muligheten velger organisasjonene i år bort når de bryter uten å forhandle, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (SP).
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
GODT TILBUD: - Aldri i historien har inntektsveksten i landbruket vært så stor som under den rødgrønne regjeringen. Forhandlingene har gitt viktige tillegg. Den muligheten velger organisasjonene i år bort når de bryter uten å forhandle, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (SP). Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruddet kom lørdag ettermiddag etter at partene i tre dager har holdt det gående med uformelle samtaler på ledernivå, men uten at reelle forhandlinger var innledet.

Staten leverte sitt tilbud i årets oppgjør med en total ramme på 900 millioner kroner onsdag. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag var på 2,2 milliarder kroner.

I tillegg mener bøndenes organisasjoner at statens tilbud reelt sett er lavere, slik at avstanden mellom krav og tilbud er på 1,6 milliarder kroner.

- Godt tilbud Partene har siden onsdag drevet med uformelle ledersamtaler for å avklare om det er grunnlag for forhandlinger eller ikke. Bruddet ble kunngjort under et møte mellom delegasjonene i Landbruks- og matdepartementet lørdag ettermiddag.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) beklager at det endte med brudd før partene forsøkte reelle forhandlinger.

- Landbruket har fått et godt tilbud. Organisasjonene vet også at vi hadde en god del mer å gi i forhandlinger. Nettopp derfor mener jeg det er ekstra beklagelig at man velger å bryte uten å forhandle, sa Brekk da bruddet var et faktum.

Regjeringen vil nå gå til Stortinget med en proposisjon om oppgjøret basert på statens tilbud.

- Historisk vekst Brekk sier regjeringen gjennom de siste seks årene har økt inntektene i landbruket betydelig.

- Aldri i historien har inntektsveksten i landbruket vært så stor som under den rødgrønne regjeringen. Denne regjeringen har hvert år kommet med tilbud som har gitt bøndene en betydelig inntektsutvikling. Forhandlingene har gitt viktige tillegg. Den muligheten velger organisasjonene i år bort når de bryter uten å forhandle, sier han.

(NTB)