Brudd i journalistforhandlingene

Pensjonsspørsmål førte i kveld til brudd i tarifforhandlingene mellom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk Journalistlag (NJ).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalistlaget brøt fordi MBL ville at de skulle frafalle sitt krav om tjenestepensjon før de forhandlet videre på andre områder. Forhandlingene hadde ved bruddet vart i to dager, og oppgjøret går nå til mekling.

- Det er helt uaktuelt for NJ å frafalle kravet om at lokale pensjonsordninger ikke lenger kan endres uten avtale mellom de lokale partene, sier NJs leder Ann-Magrit Austenå.

Det er for tiden lang meklingskø hos Riksmeklingsmannen. Austenå sier til NTB at det tidligst kan bli mekling mellom partene om 14 dager.

Forhandlingene omfatter 3.600 journalister i aviser, ukepresse, digitale medier og etermedier. Samtidig med at oppgjøret går til mekling, vil NJ levere inn plassoppsigelser for de 3.600 som er omfattet av forhandlingene.

- Blir det ikke meklingsløsning, går vi til streik, sier Austenå

Ifølge NJ-lederen ville MBL overhodet ikke åpne for forhandlinger om økonomiske krav eller situasjonen for midlertidig ansatte før NJ frafalt sitt pensjonskrav.

MBL mener de har tilbudt NJ en løsning som er i tråd med den som er skissert i brevet fra statsministeren til partene i industrioppgjøret, men at det var umulig å imøtekomme NJs tilleggskrav om en vetorett overfor mulige endringer i medlemsbedriftenes eksisterende pensjonsordninger.

- Partene har drøftet en rekke forhold i tariffavtalene, og hadde en god dialog om flere av de prioriterte kravene, heter det i en kommentar fra MBL til forhandlingsbruddet.

(NTB)