Brudd i klimaforhandlingene på Stortinget

- Ingen framdrift etter fem uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) - Opposisjonen kommer til å meddele at man ikke kommer videre med klimaforhandlingene på fraksjonsnivå. Det er ingen framdrift. Dette må de parlamentariske lederne nå ta stilling til, sier miljøpolitisk rådgiver i Venstre, Isak Oksvold til Dagbladet.no.

Gunnar Kvassheim (V) sier, ifølge NRK, at det er et paradoks at mens norske politikere nærmest krever at over 180 land kommer fram til en nye klimaavtale på Bali, så sliter norske politikere med å komme fram til et nasjonalt klimaforlik i Stortinget.

Opposisjonen ønsker å redusere norske utslipp i langt større grad enn det regjeringen legger opp til i klimameldingen.

- Vi har nå holdt på i fem uker, uten å være i stand til å få regjeringen til å bevege seg i retning av mer ambisiøse klimamål. Al Gore ber oss sette djerve mål, men vi har en regjering som vil være gode på utebane, men ikke på hjemmebane, sier Kvassheim til Dagbladet.no.

Inga Marte Thorkildsen (SV), som leder klimamøtene mellom regjeringspartiene og tre av opposisjonspartiene, sier hun føler seg nokså sikker på at partiene skal kunne bli enige om et klimaforlik.

- Opposisjonens framstilling er fullstendig feil. I løpet av forhandlingene har vi beveget oss en god del, og det er snakk om store saker, sier energi- og miljøpolitisk talsmann Tore Nordtun i Arbeiderpartiet.

Nordtun trekker fram regjeringens tre milliarder kroner til regnskogen og at de vil gjenoppta samtaler med Sverige om såkalte grønne sertifikater. Sistnevnte går ut på at produsenter av fornybar energi skal få bedre betalt.

Dette er åpenbart ikke nok for Venstre, Kristelig Folkeparti og Høyre. 

- Vi må melde til våre parlamentariske ledere at vi ikke har klart vårt oppdrag. Nå må de vurdere situasjonen, sier Gunnar Kvassheim i Venstre.

KLIMAKAMERATER: Opposisjonen ved Gunnar Kvassheim (V), Line Henriette Hjemdal (Krf) og Børge Brende (H) er ikke fornøyd med regjeringens klimasatsing. Foto: JAQUES HVISTENDAHL
KLIMAKAMERATER: Opposisjonen ved Gunnar Kvassheim (V), Line Henriette Hjemdal (Krf) og Børge Brende (H) er ikke fornøyd med regjeringens klimasatsing. Foto: JAQUES HVISTENDAHL Vis mer