Brudd i lønnsforhandlingene med staten

Skambud. Provokasjon. Fornærmelse. Offentlig ansattes hærførere sparte ikke på kruttet da de fnysende begjærte brudd i forhandlingene i stat og kommune i dag. Her skulle Anders Folkestads studiegjeldstyngede lektorer hente inn tiårets etterslep. Og så bys de tre lusne tusenlapper...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har inntrykk av at våre motparter synes budet er lavt. Slik lønnsoppgjøret nå har utviklet seg har jeg forståelse for det, sa forhandlingsleder Erik Bartnes i Kommunenens Sentralforbund da han leverte sitt tilbud i går.

Siden har det boblet av avsky for arbeidsgiverne både i LO, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Norsk Lærerlag og Akademikernes Fellesorganisasjon (AF).

- Respektløst og nedverdigende. Det har stort sett vært edder og galle, bekrefter leder av AF Stat, Anders Folkestad. AF-leder Magne Songvoll mener det er «kald beregning» fra arbeidsgivernes side å gi et så lavt tilbud at brudd er uunngålig.

Forhandlingsklimaet er nå særdeles iskaldt skal vi tro AFs ledertroika - Songvoll, Folkestad og Tor Simonsen som leder AF Kommune. Og det er bare penger, mange penger, som vil få dem til si at klimaet bedres.

Partene er nå beredt på streik, og medgir at tanken på konflikt rykker nærmere i det aktuelle forhandlingsklimaet. Simonsen har alt tatt ut en rekke kommuner til en eventuell streik. Folkestad antyder at 10 prosent av de statsansatte AF-ere kan lage problemer så det holder i første fase av en streik.

(NTB)