Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brudd i pensjonsforhandlingene

LO, Unio og YS trekker seg fra pensjonsforhandlingene.

BRUDD: I dag brøt YS, LO og Unio forhandlingene om ny pensjonsordning for arbeidstakere med særaldersgrense. arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksensier at et brudd er uhedlig, men at det ikke var mulig å bli enige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRUDD: I dag brøt YS, LO og Unio forhandlingene om ny pensjonsordning for arbeidstakere med særaldersgrense. arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksensier at et brudd er uhedlig, men at det ikke var mulig å bli enige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er brudd i forhandlingene om pensjonsreglene som er knyttet til særaldersgrenser.

Forhandlingene har pågått siden oktober. Det er arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), sammen med fagforbundene LO, Unio, YS og Akademikerne, KS og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter som har sittet rundt forhandlingsbordet.

I dag brøt YS, LO og Unio forhandlingene om ny pensjonsordning for arbeidstakere med særaldersgrense. Dermed videreføres gjeldende regler.

- For dårlig

-Tilbudet fra regjeringen er rett og slett for dårlig, og avvikler i praksis særaldersgrensene over tid. Regjeringen setter pensjonen til over to hundre tusen arbeidstakere i spill. Det kan vi ikke være med på, sier Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO i en pressemelding.

I 2018 ble regjeringen og partene i arbeidslivet enige om en ny offentlig tjenestepensjon. I avtalen var det klart at det måtte avtales egne pensjonsløsninger for dem som er omfattet av særaldergrenser.

Arbeidet med slike løsninger har pågått over tid og fristen for å sluttføre har vært utsatt flere ganger. I dag strandet forhandlingene mellom Regjeringen og LO, YS og Unio om særalderspensjon for flere hundre tusen offentlig ansatte.

BRUDD I FORHANDLINGENE: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ledet forhandlingene om særaldersgrenser og pensjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BRUDD I FORHANDLINGENE: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ledet forhandlingene om særaldersgrenser og pensjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Mens pensjonsalderen formelt sett nå er 70 år, er politi- og brannfolk blant yrkesgruppene som har en særaldersgrense.

- Regjeringen var ikke villig til å sikre de livsvarige pensjonsnivåene flere hundre tusen offentlig ansatte med særaldersgrense. Vi har hele tiden kjempet for at de som går av tidligere enn andre arbeidstakere på grunn av belastning og risiko i yrket, skal ha en like god livsvarig pensjon fra 67 år som de som har ordinær aldersgrense, sier Unio-leder Ragnhild Lied i pressemeldingen.

YS-leder Erik Kollerud sier de opplever at regjeringen svikter disse gruppene.

- Regjeringen har ikke nærmet seg pensjonsnivåene som ansatte med særaldersgrense trenger for å ikke komme urimelig ut sammenlignet med andre yrkesgrupper.

- Beredt til å komme tilbake

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det er beklagelig at arbeidstakerne ikke aksepterte deres forslag til nye pensjonsregler for personer med særaldersgrense.

- Det er viktig at alle grupper av offentlig ansatte har mulighet til å oppnå et godt livsvarig pensjonsnivå, og jeg mener vårt tilbud ville sikret dette i mange år framover.

Statsråden sier at et brudd er uheldig, men at det ikke var mulig å bli enige.

-Vi la fram det vi mener var et godt og et rimelig tilbud, men partene valgte å gå.

I 2018 var alle enige om at det av samfunnsmessige hensyn knyttet til sikkerhet og belastning fortsatt ville være behov for at noen yrkesgrupper har en lavere aldersgrense enn andre. Det er snakk om arbeidstakere som har hatt fysisk og psykisk belastende stillinger eller som av sikkerhetsmessige årsaker må gå av tidlig.

- Dette er mennesker som har gått inn i belastende og krevende yrker i tillit til at det offentlige ville sikre et anstendig inntektsnivå også etter utført tjeneste, sier Lied.

LO, YS og Unio påpeker at offentlig sektor allerede sliter med rekrutteringen til viktige stillinger i samfunnet, og mener deres forslag tar høyde for dette. De mener også at forslaget fremtidsrettet, bærekraftig, og at det opprettholder en god pensjon og svarer opp tidligere inngåtte avtaler med regjeringen.

- Vi er når som helst beredt til å komme tilbake til forhandlingsbordet, men det forutsetter vilje fra regjeringen til å gi folk en anstendig livsvarig pensjon. Vi har fortsatt tid til å få på plass en rettferdig pensjon for ansatte med særaldersgrenser, sier Hessen Følsvik.