Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brudd i staten

De statsansatte brøt fredag kveld lønnsforhandlingene med staten. Oppgjøret omfatter 128.000 statsansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppgjøret går dermed til mekling. Både LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne har brutt forhandlingene.

De sto samlet om kravet om at de statsansatte trenger et ekstra løft for å ta igjen noe av lønnsforspranget til ansatte i private bedrifter, og leverte onsdag et tariffkrav til staten med en økonomisk ramme på henholdsvis 4,75 prosent og 5 prosent. Det tilsvarer en lønnsøkning på mellom 15.000 og 20.000 kroner i året.

– Søknad om brudd

Statens forhandlingsleder Jørn Skille tilbød imidlertid bare en ramme på 3,1 prosent.

LO Stat, YS Stat og Unio-stat sier i en felles uttalelse at «statens siste tilbud var rett og slett en søknad om å bryte forhandlingene».

Knut Aarbakke, leder i Akademikerne Stat, sier tilbudet fra staten var alt for dårlig, og han også mener at pengene fordeles galt.

– Det overrasker meg at staten løper fra løftet om betydelig mer penger til lokale forhandlinger. Det er bare noen uker siden vi avsluttet vårt felles utvalgsarbeid som konkluderte med at vi skulle bruke vesentlig mer midler lokalt, sier Aarbakke.

Mekling raskt

Kort tid etter bruddet med de overstående organisasjonene brøt også Norges Ingeniørorganisasjon (NITO) og farmasøytene med Staten. De har egen forhandlingsrett med Staten, og har i stor grad sammenfallende krav med Akademikerne.

– Jeg er overrasket og skuffet over at de valgte å bryte forhandlingene. Vi har gitt et økonomisk tilbud som ligger forholdsvis tett opp under rammen i frontfagene og var samtidig innstilt på forhandle videre, sier Statens personaldirektør Jørn Skille i en kommentar.

– Vi vil meddele bruddet så raskt som mulig til riksmeklingsmannen og det er rimelig å forvente at meklingen starter rett over helgen, opplyser Skille.

(ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling