Brudd i WTO-forhandlingene

WTO-forhandlingene i Cancun brøt sammen i går kveld. En gruppe afrikanske land nektet videre forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De afrikanske landene satte foten ned for videre forhandlinger om de såkalte Singapore-temaene.

- Forhandlingene om Singapore-temaene er avbrutt. Vi vil ikke finne oss i at i-landene konsekvent setter sine interesser foran u-landenes, når dette er sagt å være en u-landsrunder, sier den ugandiske delegaten Yashpai Tandon til NTB.

Forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal tas opp igjen innen desember, besluttet WTO-medlemmene etter at forhandlingene i Mexico strandet søndag.

De 146 ministrene som har vært samlet i den mexicanske badebyen Cancun ba i sin slutterklæring WTO-ledelsen organisere et nytt møte i Hovedrådet i Geneve før 15. desember.

Midlertidig tilbakeslag

- Mer arbeid må gjøres på enkelte nøkkelområder for å oppfylle dagsordenen som ble planlagt i Doha i november 2001, heter det i en uttalelse fra ministrene, som nøyer seg med å kalle søndagens sammenbrudd et tilbakeslag.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) beklager bruddet i WTO-forhandlingene i Cancun, men ser det bare som et midlertidig tilbakeslag.

- Dette er et tilbakeslag, men bare et midlertidig tilbakeslag. Nå fortsetter forhandlingene i Geneve, sier Gabrielsen til NTB.

Næringsministeren hadde i det lengste et håp om en avtale, til tross for at utkastet som ble forkastet la opp til hårda bud for norsk landbruk.

Brudd

Flere afrikanske delegater erklærte i 22-tiden søndag norsk tid at runden nå er over, etter at Kenya i et såkalt «grønt rom»-møte satte foten ned for videre forhandlinger Singapore-temaene handel og konkurransepolitikk, handel og investeringer, åpenhet om offentlige innkjøp samt forenkling av handelsprosedyrer.

- WTO-forhandlingene i Cancun har brutt sammen, sa også EUs landbrukskommissær Franz Fischler etter møtet.

Også den argentinske forhandlingslederen Martin Redrado, sier at forhandlingene har kollapset.

- Det ble ingen avtale, sa Redrado søndag.

En zimbabwisk delegat sa imidlertid at utviklingslandene hadde gitt EU tre timer til å komme opp med et nytt og mer forsonlig forslag.

Kaotisk

Konferansesenteret var søndag kveld preget av kaos og jubelscener, etter den dramatiske vendingen i forhandlingene.

For EU har forhandlingene om Singapore-temaene vært et nøkkelspørsmål for en avtale i Cancun, mens en stor gruppe utviklingsland har motsatt seg disse forhandlingene.

Sammenbruddet kan bety at den såkalte Doha-runden i forhandlingene ikke vil resultere i en global handelsavtale i 2004.

(NTB-Trygve Mellvang-Berg)