Brudd mellom Ap og sentrum

Det ble i kveld brudd i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett mellom sentrumspartiene og Arbeiderpartiet. Sentrumspartiene tok med en gang kontakt med Høyre og Fremskrittspartiet for å innlede forhandlinger med dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til bruddet med Ap var først og fremst at partene ikke klarte å bli enige om skattepolitikken. Regjeringspartiene følte seg bundet av avtalen som ble inngått med Høyre og Frp under budsjettbehandlingen i fjor høst.

Ikke villig

- Regjeringspartiene var ikke villig til å komme oss i møte når vi foreslo hardere beskatning av rikfolk og rederiene. Det ville de ikke være med på, og det beklager vi, sa Ap-leder Thorbjørn Jagland etter forhandlingsbruddet i 2030-tiden.

Han understreket at det var ført skikkelige samtaler i en god tone, og han slamret ikke igjen døren for nye samtaler.

- Vi er åpne for nye samtaler dersom forhandlingene med Høyre og Frp ikke fører fram, men da må regjeringspartiene revudere noen av de standpunktene de har i dag. Vi er innstilt på å bidra på en ansvarlig måte for å få budsjettet i havn, sa Jagland.

Avtaler må holdes

KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs sa at sentrumspartiene følte seg bundet av den avtalen som ble inngått med Frp og Høyre i fjor høst, og at man derfor ikke kunne gå med på innstramninger i aksjerabattene og rederibeskatningen.

- Vi ønsker å være troverdige. Hadde vi brutt denne avtalen, ville sentrumspartienes troverdighet vært svekket for lang tid fremover, sa Steensnæs.