Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brudd mellom LO og NHO

NRK melder om brudd i lønnsforhandlingene. LO og NHO møtes klokka 9.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO, melder NRK. LO-leder Roar Flåthen møter NHO klokken 9 i dag.

Bruddet mellom partene i lønnsoppgjøret var ventet. Natt til i dag ble det også kjent at det er brudd i tarifforhandlingene mellom YS og NHO. Det var torsdag morgen ikke klart hva som er bakgrunnen for forhandlingsbruddet

Knut Bodding, som leder LOs forhandlingsavdeling, har tidligere varslet at det trolig blir brudd i forhandlingene mellom LO og NHO torsdag eller fredag denne uken.

- Meklingen vil ikke starte opp før etter påske, opplyser riksmeklingsmann Svein Longva til NTB.

Ikke så opptatt av AFP
Den store utfordringen i årets lønnsoppgjør er hvordan framtidens tidligpensjonsordning AFP skal bli. Mye tyder på at de tre partene, LO, NHO og regjeringen, kan bli enige om en todelt løsning på AFP. En slik løsning innebærer at en som vil gå av med folketrygd og AFP fra 62 år, i fremtiden må velge: enten en høy AFP uten rett til å jobbe ved siden av, eller en lavere AFP med full rett til å arbeide.

Mange lavtlønte LO-medlemmer er derimot ikke så opptatt av AFP-saken. For dem er ikke AFP et alternativ fordi de rett og slett tjener for lite.

Dagens AFP sikrer en pensjonsutbetaling tilsvarende rundt 60 prosent av tidligere lønn. For dem som skal motta 60 prosent av en årslønn på 230.000 kroner, vil det holde hardt å få nok penger til lån, leie, mat, klær og strøm.

Arbeidsmandsforbundet frykter at lavtlønnstillegget som kreves i årets forhandlinger, ikke er nok til å hindre at de lavtlønte sakker ytterligere akterut i lønnskampen.


Vil unngå streik 

Regjeringen vil unngå å få en storstreik mot seg. Derfor pleies utstrakt og aktivt diplomati med toppene i LO og NHO om AFP, melder Dagsavisen.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har hatt flere separate møter om AFP med LO-leder Roar Flåthen og NHO-direktør Finn Bergesen jr. den siste tiden.

Dagsavisen har snakket med sentrale kilder i LO, NHO og regjeringsapparatet. Fra alle parter får avisen bekreftet at det er en «bakkanal» for kontakt på høyeste nivå. Denne uformelle kontakten beskrives som «ganske løpende».

SNAKKER IKKE MER: LO-leder Roar Flåthen og NHO-sjef Finn Bergesen jr. har avbrutt årets lønnsforhandlinger. Foto: Scanpix
SNAKKER IKKE MER: LO-leder Roar Flåthen og NHO-sjef Finn Bergesen jr. har avbrutt årets lønnsforhandlinger. Foto: Scanpix Vis mer

Både Hanssen og Stoltenberg har uttalt at de tror det er mulig å finne en løsning på AFP i tariffoppgjøret. Men Dagsavisens kilder i LO mener at faren for storstreik er 50-50.
 
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media