Brudd mellom regjeringen og KrF/Venstre

Ikke enige i landbruksforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet brøt i natt landbruksforhandlingene med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre etter å ha forhandlet siden i går kveld.

KrF og Venstre beklager sterkt at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene.

- Vi var ganske nære, så jeg synes det er overraskende og synd at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene. Spesielt med tanke på at vi var enige i retningen, men ikke tempo og omfang og ikke minst at landbruk er en del av samarbeidsavtalen, sier Line Henriette Hjemdal (KrF) og Terje Breivik (V).

Forhandlingsviljen var for liten, mener de to. Venstre og KrF står nå fritt til å fremme egne forslag i Stortinget.

Overtid KrFs og Venstres utsendinger møtte opp på Statsministerens kontor like før klokken 21 i går kveld, før regjeringen i dag skal legge fram sin proposisjon på Stortinget.

Da møtet ble innledet torsdag kveld, opplyste en kilde i Venstre til NTB at partene var dømt til å bli enige. Partene måtte like før klokken 2 natt til fredag konstatere at bruddet var et faktum.

- Vi ønsket økt ramme for å bedre økonomien, særlig for de små og mellomstore brukene. Her var det for lite forhandlingsvilje i Høyre og Frp, sier Breivik og Hjemdal.

Forlik Arbeiderpartiet gjorde det i går klart at partiet ikke kom til å redde landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) landbruksoppgjør. Partiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget opplyste at Aps stortingsgruppe har behandlet regjeringens tilbud og konkludert med at partiet ikke kan gi sin støtte til Listhaug.

Uten Aps støtte er Listhaug dermed avhengig av støtte fra KrF og Venstre for å få proposisjonen vedtatt i Stortinget. En kilde i Frp uttalte i går kveld at det trolig kan gjøres noen justeringer i proposisjonen.

Samtidig gjør KrF og Venstre det klart at de to partiene etter bruddet i natt nå kan lansere sine helt egne forslag i nasjonalforsamlingen.

- Vi står nå fritt til å fremme våre forslag i Stortinget og finne løsninger her. Dette kan gjøres på en måte som ivaretar forhandlingsinstituttet som alle partier vil beholde, sier Breivik og Hjemdal.

(NTB)