Brudd på fotoforbud - men saken henlegges

Statsadvokatene i Trondheim mener at fotografer i Adresseavisen og TV 2 brøt fotoforbudet da de den 8. desember i fjor fotograferte drapsdømte Terje Wiik utenfor rettslokalet i Tinghuset i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken mot de to fotografene er likevel henlagt etter bevisets stilling fordi det er tvil om de handlet forsettlig.

Statsadvokat Arne K. Uggerud har samtidig henlagt saken mot en fotograf i NRK I dette tilfellet blir det - i motsetning til de to andre tilfellene - ikke fastslått at det «objektivt sett» foreligger en overtredelse av fotoforbudet.

Statsadvokat Uggerud har også vurdert om det er grunnlag for foretaksstraff mot de mediene som publiserte bilder av Terje Wiik utenfor rettslokalet. Konklusjonen er at «vilkåret for denne type straff ikke er til stede».

Saken mot de tre fotografene har vært etterforsket med utgangspunkt i en innberetning fra Frostating lagmannsrett. Bakgrunnen var at det ifølge domstolloven er forbudt å fotografere domfelte på vei til eller fra rettsmøter. Statsadvokaten viser til en kjennelse der Høyesterett fastslår at slik fotografering bare er lovlig dersom det foreligger uttrykkelig samtykke.

Etterforskningen har vist at fotografene i dette tilfellet kan ha trodd at Terje Wiik ga samtykke til fotografering da han uttalte seg til journalister om dommen på 21 års fengsel for giftdrap.

(NTB)