- Brudd på vilkårene

- Dersom ikke dette er godkjent av retten eller politiet, er det tydelig et brudd på vilkårene, sier leder Roar Øvrebø i Norsk Fengsel - og Friomsorgsforbund (NFF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år blir 60 og 80 ungdommer under 18 år varetektsfengslet i Norge. Noen få får et såkalt varetektssurrogat.

- I enkelte tilfeller bør man vurdere å sette vedkommende skjermet, men ikke i fengsel. Dette gjelder spesielt unge mennesker. Man må finne surrogater fra sak til sak. I kriminalomsorgen er det flere surrogater som kan brukes, blant annet hybelhus, frigangshjem eller åpne anstalter. Jeg mener at oppgaven å gjennonføre varetekt burde overlatt til kriminalomsorgen. Vi hadde klart det bedre enn for eksempel barnevernet, mener Øvrebø.

Øde hytte

Barnevernet må oppfylle rettens kjennelsen om varetektsfengsling.

- Dersom han eller hun får et såkalt varetektssurrogat der barnevernet har ansvaret, må varetekten gjennomføres innenfor de rammene som er satt av retten. Dersom ikke dette tilfellet er godkjent av retten eller politiet, er det tydelig et brudd på vilkårene. Som sagt mener jeg at vi er bedre skikket til å ta på oss et slikt ansvar enn barnevernet. Vi har vel så gode institusjoner og dessuten har jo kriminalomsorgen og fengselsvesenet dette som oppgave. Innenfor vårt system kan vi også ivareta en 17 år gammel jente, mener Øvrebø.

Den 17 år gamle drapssiktede har før hun reiste til Syden sittet i varetekt på en øde hytte i skogen i Kristiansand-området sammen med to ansatte fra barnevernet. Der fordrev de tida med turer og kortspilling.