Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brudeferd fra Libanon til Hardanger

Gunnhild Raunsgard (27) og Bassel El Faoure (25) endelig gjenforent etter å ha blitt splittet av krigen i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSARVIK (Dagbladet): Da Gunhild ble evakuert ut av flyktningleiren Rashedieh sør i Libanon for ei drøy uke siden, trodde verken hun eller ektemannen Bassel at de fikk se hverandre før til nyttår. Men etter to døgn på reise fra krigsherjede Libanon, landet Bassel i går formiddag i sjøfly på Hardangerfjorden.

Dagbladet fulgte Bassel de to siste etappene fra Gardermoen til Flesland og fra Flesland hjem til Gunhild i Kinsarvik.

Som på film

-  Det er som en blanding av en James Bond-film og en romantisk komedie. Dette har vært den mest spektakulære flukten fra Libanon noensinne, ler Gunhild.

På kirkebakken utenfor Kinsarvik kyrkje har hun nettopp vært forlover for barndomsvenninnen Jorunn Iselind Bjotveit (26) som i går fikk sin Håkon Bjurholt Johnsen (26).

Egentlig skulle Gunhild se venninnen få sin mann, mens hennes ektemann Bassel, som hun giftet seg med for tre uker siden, satt i en bombet flyktningleir midt i krigshandlingene sør i Libanon.

Men takket være FN-veteranen Arnstein Kristiansen, som hadde lest om ekteparet i Dagbladet, ble Bassel reddet ut av krigshelvetet. Etter en nervepirrende flukt fra krigssonen i Sør-Libanon kunne han i går nyte fredfulle Hardanger i sin nydeligste prakt.

Moreller

 RAKK BRYLLUPET:  Bassel rakk bryllupet til Jorunn Iselind Bjotveit og Håkon Bjurholt Johnsen i Kinsarvik kyrkje, men han måtte låne dress av faren til Gunhild. Foto: Oddmund Lunde
RAKK BRYLLUPET: Bassel rakk bryllupet til Jorunn Iselind Bjotveit og Håkon Bjurholt Johnsen i Kinsarvik kyrkje, men han måtte låne dress av faren til Gunhild. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

Det er lavt skydekke og disig over Bergen når Cessna-maskinen tar av fra Hjellestad utenfor Bergen.

-  Fjellene her er som fjellene i Libanon, sier Bassel på vei vekk fra Flesland.På en Statoil-stasjon stopper han og kjøper blomster til Gunhild.

-  Jeg har nettopp vært under bombene, og nå er jeg her. Jeg kan ikke tro det, sier Bassel.

Nordover og inn over Hardangerfjorden letter dekket og skyene er skjøvet helt til side når piloten tar en ekstra runde over kommunesentret Kinsarvik i Ullensvang. Så legger han flyet ned inn imellom de skarpe fjellene og lander på små bølger i fjordarmen Sørfjorden.

Bassel biter seg i fingrene når han ser Gunhild som står og venter ute på flytebryggen. I bakgrunnen står Gunhilds to brødre Sveinung (20) og Oddmund (22) og moren Eli. De skal møte sin palestinske svoger og svigersønn for første gang. Eli har med moreller fra familiens frukthage i bygda Ringøy hvor Gunhild har vokst opp og hvor Bassel nå skal bo.

Brudeferd

-  Jeg synes litt synd på han med alt dette oppstyret. Men han tok det med stor ro. Det er bra at han har kommet hit. Gunhild har nok vært litt på tuppa de siste dagene, sier Gunhilds bror Oddmund.

Rett etter at Bassel har hoppet i land, kommer brudefølget til Iselind og Håkon gående opp mot kirken. Fremst går en kvinne som spiller hardingfele.

De fleste av brudeparets venner og familie er kledd i perledekorerte hardangerbunader og forseggjorte beltestakker. Etterpå fraktes brudeparet i båt på Hardangerfjorden til Ringøy hvor festen skal fortsette.

Fortsatt vet ikke Gunhild og Bassel om ekteskapet de inngikk 9. juli i flyktningleiren Rashedieh er gyldig. Byråkratene i Tyr har flyktet til Syria.

-  Jeg har aldri vært i et kristen bryllup før. Kanskje vi skal gifte oss en gang til på denne måten, spør Bassel sin Gunhild.

Det første han gjør på sin første dag i Norge, er å delta i et tradisjonelt hardangerbryllup.

Glad og bekymret

-  Nå er krigen over for oss. Men fortsatt sitter våre venner og familie igjen i Libanon. Dette er en glad dag for oss, men jeg håper de er i sikkerhet i Libanon, sier Gunhild.

Bassel forlot sin far, sin søster og hennes datter da han reiste til Norge. Nå vet han ikke når han får se dem igjen. I går var han utålmodig etter å ringe familien og høre hvordan det går med dem.

Trolig flykter de til Saida eller Tyr.

-  Israel kriger mot spøkelser. De treffer ikke Hizbollah, men dreper sivilbefolkningen. Samtidig kan Hizbollah miste støtten fra folket. Jeg har ingen tro på snarlig løsning av konflikten, sier Bassel.

Han er født og oppvokst i den palestinske flyktningleiren Rashedieh.

Det var her han møtte Gunhild da hun var solidaritetsarbeider for Palestinakomiteen.

Mandag denne uka ble leiren bombet av det israelske luftvåpenet. Bassel bodde hundre meter unna nedslagsfeltet til granatene.

-  Jeg kunne ikke ha fortsatt å bo der. Om Israel gjennomfører en bakkeinvasjon av Sør-Libanon, ville de ha fengslet alle unge menn som meg. Da hadde jeg risikert flere år bak murene uten å ha gjort noe galt, sier Bassel.

Paradis på jord

Bassel kom i går til Norge som flyktning. Når UDI har behandlet søknaden om familiegjenforening, får han trolig varig opphold.

Til høsten flytter paret trolig til Bergen hvor Gunhild studerer historie. Bassel sier han vil lære seg norsk og utvide bachelorgraden i informatikk. Men på sikt utelukker ikke Gunhild at de vil flytte til Libanon.

Paradis på jord, kaller hun det krigsherjede landet.

-  Jeg skal forandre livet ditt, sa jeg til Gunhild da vi møttes, sier Bassel.

-  Nå har hun forandret mitt.