Ekteskap India

Bruden døde - lillesøstera giftet bort samme dag

Den vordende bruden i India døde under bryllupsseremonien. Da bestemte familiene seg for å gifte bort lillesøstera og fortsatte festen.

INDISK BRYLLUP: Bilde fra tradisjonell indisk bryllupsseremoni. Bildet er ikke tatt i sammenheng med saken som omtales. Foto: Stock Connection/REX
INDISK BRYLLUP: Bilde fra tradisjonell indisk bryllupsseremoni. Bildet er ikke tatt i sammenheng med saken som omtales. Foto: Stock Connection/REX Vis mer
Publisert

Den kommende bruden - bare identifisert som Surbhi - kollapset av et hjerteinfarkt mens hun utvekslet tradisjonelle kranser med den kommende ektemannen Mangesh Kumar under bryllupsseremonien i den indiske byen Etawah, 27. mai.

Familien fikk kjørt dattera til en klinikk i nærheten, hvor hun ble erklært død på stedet, melder Times of India.

Etter den vonde nyheten bestemte familiene seg for å gifte bort brudens lillesøster Nisha, til den samme mannen Surbhi i utgangspunktet skulle gifte seg med.

- Bisarr situasjon

Seremonien ble dermed gjenopptatt, mens søsteras døde kropp ble liggende i et av naborommene.

Søstrenes storebror, Saurabh, har i ettertid sagt at det var en veldig merkelig følelse.

- Det var en bisarr situasjon. Samtidig som min yngste søster ble giftet bort, lå min andre søsters døde kropp i et annet rom, sa han til det indiske nyhetsbyrået IANS.

- Det var en vanskelig avgjørelse å ta for familien. Det var svært blandende følelser. Sorgen over hennes død og gleden over bryllupet har fortsatt ikke sunket inn, sier Surbhis onkel, Ajab Singh.

Plan International Norge: - Spesiell sak

Generalsekretær Kari Helene Partapuoli i Plan International Norge sier til Dagbladet at de svært sjelden hører om slike tilfeller.

- Dette må vel sies å være en veldig spesiell sak, og vi må huske at India er et stort subkontinent med svært mange tradisjoner og kulturer. Dette kan være tilfelle i enkelte kulturer, men ikke i andre, sier Partapuoli.

GENERALSEKTRETÆR: Kari Helene Partapuoli. Foto: Plan International Norge ved Astrid Hexeberg
GENERALSEKTRETÆR: Kari Helene Partapuoli. Foto: Plan International Norge ved Astrid Hexeberg Vis mer

- Er dette et eksempel på tvangsekteskap?

- Det er vanskelig å kommentere dette enkelttilfellet uten mer informasjon enn den vi har funnet. Tvangsekteskap er ekteskap hvor en eller begge partene, uavhengig av alder, ikke selv har gitt samtykke til å gifte seg. Siden vi ikke kjenner omstendighetene rundt dette ekteskapet kan vi ikke sikkert si om det er tvang eller ikke, sier generalsekretæren.

- I India er det vanlig med arrangerte ekteskap, som i noen tilfeller også kan være tvangsekteskap. Det er viktig å huske på at familiers forventninger og sosiale normer rundt ekteskap og jenters oppførsel står sterkt i India.

- Jenter mindre verdt

- Hvorfor er det vanlig med tvangsekteskap i India?

- India er et stort land med store variasjoner også innen ekteskapstradisjoner. Men kombinasjonen arrangerte ekteskap, fattigdom og lav grad av likestilling gjør at en for stor andel jenter tvinges inn i ekteskap de ikke selv ønsker.

Partapuoli mener at mangelen på likestilling mellom kjønnene har ført til at jenter er mindre verdt enn gutter i India. Som følge av det ønsker mange familier seg guttebarn. Dette har ført til en ujevn kjønnsbalanse hvor det finnes flere menn enn kvinner. Dette fører igjen til at det blir for få bruder.

FNs barnekonvensjon slår fast at barneekteskap er forbudt. Likevel er barneekteskap fremdeles tillatt i 117 land. I Norge var barneekteskap lovlig fram til 2018, fram til det kunne nordmenn mellom 16 og 17 år også gifte seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer