Brudeparets mektige nettverk

Kjente mennesker står i kø når matvarebaron Stein Erik Hagen i dag får sin grevinne. Ekteparet er Norges rikeste og kanskje mektigste. Men ikke alle er invitert i det gode selskap. Noen tør til og med takke nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bryllupsfesten på ærverdige Fritzøehus er årets begivenhet i kjendis- og finanskretser. Toppsjefer som vanligvis er svært så snakkesalige holder invitasjonen tett til brystet, mens andre velvillig flagger at de er med i det gode selskap.

Selvskreven gjest er Norges diva nummer en, Wenche Foss.

- Jeg har kjent Mille-Marie i mange år. Og kjenner Stein Erik godt også. De passer så godt sammen Jeg gleder meg til bryllupet. Det er så deilig atmosfære på Fritzøehus, sier Wenche Foss.

Hun skjønner lite av kritikken mot bryllupsgjest Kjell Magne Bondevik.

- Jeg synes det er helt greit at statsministeren kommer. Det er vel ikke nødvendig med alt oppstyret rundt det. I tillegg synes jeg det er urettferdig at brudeparet har fått så mye kritikk rundt bryllupet. Bare tenk på hva de to har gitt til samfunnet i form av kunst og kultur, sier Foss.

Ikke alle takker ja

Til sammen er ekteparet gode for 10,7 milliarder kroner. De har et gods på 2300 kvadratmeter og hytter og jaktslott, samt en egen pendlerbolig i Holmenkollen. De skal skyte opp et gigantisk fyrverkeri, lytte til Sissel Kyrkjebø og hele Larvik skal flagge.

Men ikke alle vil feste sammen med brudeparet. Dagbladet kjenner til at flere av Norges rikeste forretningsmenn har takket nei til invitasjonen.

- Jeg fant det rart å bli invitert i et bryllup fordi jeg hadde mye penger, akkurat som brudeparet, sier en invitert gjest til Dagbladet.

Andre legger ikke skjul på at de gleder seg.

- Når grevinnen og kjøpmannen byr til fest vet du at det blir gøy. Klart jeg gleder meg, sier en fremstående forretningsmann som figurer høyt på Kapitals liste over landets 400 rikeste.

- Jeg gleder meg absolutt. Han har vært gjest mange av mine steder, jeg har vært gjest mange av hans steder, sier eiendomskongen Christian Ringnes som studerte sammen med Mille-Marie Treschow.

Nettverksbygger

Stein Erik Hagen er kjent som en dyktig kjøpmann og en flink nettverksbygger. Han har i mange år vært medlem av et eksklusivt jaktlag med kongen, tidligere OL-president Gerhard Heiberg og rederfamilien Tiedemann. Foruten kongen er jaktlaget godt representert i bryllupet.

Også mange mektige menn og kvinner fra næringslivet sitter rundt bordet. På lista er også flere kulturpersonligheter og kunstnere.

- Jeg kommer med hjemmesnekra gave. Jeg ønsker brudeparet all lykke, sier Erling Kagge som klatret til topps på Mount Everest med pengestøtte fra Rimi-Hagen.

- Jeg kommer. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen.

Mange sier at Stein Erik Hagen i yngre dager var inspirert av industribygger Jens P. Heyerdahl. Når festen starter i Larvik i morgen er ikke det tidligere forbildet blant gjestene. Han var invitert, men takket nei. Hotellkongen Petter Stordalen og NHO-direktør Finn H. Bergesen jr kommer heller ikke til tross for at de var invitert.

Moldeduoen Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten blir også splittet av Hagen. Bare offshoresjåføren Gjelsten fikk en plass på gjestelista. Røkke og Hagen har mange år med fiendskap bak seg og stridsøksa er ikke begravet.

Men Røkkes ekskone, Kari Monsen Røkke, har fått plass i det gode selskap. Hun er kjæreste med skipsreder Petter G.Sundt som er en selvskreven gjest.

Blir ikke adelig

Ved inngangen til Fritzøehus står det skrevet «Pie Candide Constanter» i et våpenskjold. Oversatt til norsk er Treschow-familiens valgspråk «Gudfryktighet, renhet og ærlighet i evig tid.»

Mille-Marie Treschow har brukt mye tid og krefter på å sette i stand familieeiendommen _ et arbeid riksantikvaren er svært fornøyd med. Nå får også Stein Erik Hagen adresse på godset i Larvik, noe som både ordfører og ligningssjef skal være svært fornøyd med.

Treschow-familien er en av få norske familier som står oppført i dansk adelsårbok der Mille-Marie Treschow står oppført som siviløkonom og godseier. Hun betaler også kontingent for å være medlem av Dansk Adelsforening. En bok der det ikke vil bli plass til matvarebaron Stein Erik Hagen.

- Menn som gifter seg med en kvinne fra en adelsfamilie blir ikke adelige, ettersom en slik tittel kun følger menn, sier redaktør for Dansk adelsårbok, historikeren Lars Bistrup.

GIFTER SEG I DAG: Norges rikeste par - Stein Erik Hagen (47) og Mille-Marie Treschow (50) gifter seg i dag i Larvik kirke. Gjestelista er fylt opp av kjente og mektige fra inn- og utland.
DAGEN FØR DAGEN: Alt er klappet og klart for den store festen.
SYNGER: Sissel Kyrkjebø.
FRITZØEHUS: Bryllupsfesten på ærverdige Fritzøehus er årets begivenhet i kjendis- og finanskretser.