Brukollapsen i Gudbrandsdalen

Bruekspert: - Ser fryktelig merkelig ut

NTNU-professor Jan Arve Øverli klør seg i hodet etter at Tretten bru i Øyer kommune kollapset mandag morgen.

LIMTREBRU: Professor i konstruksjonsteknikk ved NTNU Jan Arve Øverli forklarer hva som kan ha vært årsaken til kollapsen av Tretten bru. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innlandet fylkeskommune har satt krisestab etter at Tretten bru kollapset mandag morgen.

Brua i Øyer kommune fører fylkesvei 245 over Gudbrandsdalslågen.

Slik Dagbladet har omtalt ble det i 2016 iverksatt en gjennomgang av såkalte fagverksbruer i tre, etter at Perkolo-brua på E6 ved Sjoa kollapset samme år.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kollapsen i 2016 skyldtes en konstruksjonsfeil som ble utelukket etter kontroll av de tilsvarende bruene, deriblant Tretten bru. Det ble imidlertid anbefalt utbedringer.

- Når to bruer har rast på så kort tid blir prosentandelen for kollapser av trebruer ganske høy sammenliknet med for andre materialer, sier professor Jan Arve Overli, professor ved Institutt for konstruksjonsteknikk ved NTNU.

Han ønsker ikke å spekulere på årsaken til kollapsen av Tretten bru, og uttaler seg på generelt grunnlag.

- Det ser fryktelig merkelig ut, for den har jo rast sammen som et korthus, sier han om mandagens brukollaps.

I VANNET: Tretten bru i Øyer i Innlandet, som fører fylkesvei 254 over Gudbrandsdalslågen, har kollapset mandag morgen. Førerne av de involverte kjøretøyene er gjort rede for. Vis mer

Skiller seg fra betongbruer

Noen typer konstruksjoner er mer sårbare enn andre, forklarer Øverli. Trebruer har for eksempel ikke et såkalt alternativt bæresystem.

- Det vil si at dersom man får et lokalt brudd ett sted, kan man risikere at hele brua kollapser. Til forskjell fra for eksempel betongbruer, som er mer robuste, der hele brua ikke nødvendigvis ramler ned hvis det går galt ett sted.

Tretten bru er ei fagverksbru, og består av pinner som er satt sammen i knutepunkter. Det er disse knutepunktene som er de svake leddene i kjeden.

- Hvis ett knutepunkt ryker, kan det føre til at hele brua ryker. Det var det som skjedde i Perkolo-brua, selv om det der var en beregningsfeil i tillegg, sier professoren.

Han understreker samtidig at han ikke har grunnlag for å si at trebruer er mindre sikre enn bruer i betong.

Øverli påpeker at alle typer konstruksjoner prosjekteres ut fra samme regelverk, for å gi samme sikkerhet.

- Ble ikke oppdaget avvik

Det føres årlig kontroll med bruer i Norge. Siden Tretten bru eies av Innlandet fylkeskommune, ligger dette ansvaret hos fylkeskommunen.

- Hvis det var en skade som forårsaket kollapsen av Tretten bru, skulle man trodd at de ville ha oppdaget det, sier NTNU-professoren.

INSTITUTT FOR KONSTRUKSJONSTEKNIKK. Professor Jan Arve Øverli underviser i blant annet betongkonstruksjoner og prosjektering av bruer ved NTNU. Foto: NTNU
INSTITUTT FOR KONSTRUKSJONSTEKNIKK. Professor Jan Arve Øverli underviser i blant annet betongkonstruksjoner og prosjektering av bruer ved NTNU. Foto: NTNU Vis mer

Ifølge samferdselssjefen i Innlandet fylkeskommune, Aud Margrethe Riseng, ble det foretatt rutinemessige inspeksjoner av brua seinest 3. juni i år.

- Derfor kommer dette som et stort sjokk på oss. Det ble ikke oppdaget avvik på disse inspeksjonene, sier hun.

Mener dette kan utelukkes

Under Perkolo-kollapsen i 2016 sviktet en skjøt da en tømmerbil kjørte over brua. Øverli påpeker at det i dette tilfellet dreier seg om en tilsynelatende liten lastebil.

- Det har helt sikkert kjørt mye tyngre lastebiler på den tidligere. Utmatting er jo en problemstilling, men denne typen bruer skal egentlig ikke ha noe av det, og dessuten tror jeg årlig trafikk på denne brua er ganske lav.

Øverli mener man kan utelukke at kollapsen skyldes brudd i bruas fundamenter.

- Ofte er dette en årsak til brukollapser, men på bildene kan man se at begge fundamentene står.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer