VIL RINGE: Den greske finansministeren Yanis Varoufakis snakket med pressen i Aten etter at det var klart at et stort flertall har stemt nei til avtaleforslaget med landets kreditorer i EU og IMF. Han sier han nå skal ringe og snakke med alle kreditorer. Foto: Arsis Messinis / AFP
VIL RINGE: Den greske finansministeren Yanis Varoufakis snakket med pressen i Aten etter at det var klart at et stort flertall har stemt nei til avtaleforslaget med landets kreditorer i EU og IMF. Han sier han nå skal ringe og snakke med alle kreditorer. Foto: Arsis Messinis / AFPVis mer

- Bruene mellom Hellas og Europa er brent

Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer nå kraftige reaksjoner på grekernes nei til den avtalen med EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og den europeiske sentralbanken.

Mange grekere har stemt «nei» for å gi sine egne forhandlere bedre kort på hånde overfor kreditorene, men den tyske visestatsministeren Sigmar Gabriel synes det er vanskelig å se for seg nye forhandlinger med Hellas etter et «nei» i folkeavstemningen, melder NTB.

Gabriel mener den greske statsministeren Alexis Tsipras har «brent de siste bruene som Europa og Hellas kunne bruke for å nå et kompromiss», og at den greske statsministeren nå drar Hellas ned i bitter resignasjon og håpløshet.

Tyskland er Hellas' største kreditor gjennom lånene i EU og IMF og spiller en avgjørende rolle i forhandlingene om ytterligere lånehjelp til grekerne.

Det greske låneprogrammet har utløpt, men regjeringen i Aten ønsker forhandlinger om et nytt program.

Modig Nei-siden har vunnet en «modig» seier, sier Hellas' finansminister Yanis Varoufakis.

- Fra og med i morgen, med dette modige nei-flertallet, skal Hellas be sine partnere om en enighet, sier han til journalister søndag kveld.

Finansministeren regner med at landet hans nå skal i gang med nye forhandlinger. Hellas vil nå «rekke ut en samarbeidende hånd» til landets kreditorer etter nei-resultatet, sier Varoufakis videre.

- Vi skal ringe hver og en av dem for å komme til enighet.

Over 61 prosent av grekerne har stemt nei i søndagens folkeavstemning etter at over 70 prosent av stemmene er opptelt.

- Dagens «nei» er et stort «ja» til et demokratisk Europa, mener den greske finansministeren.

Søndag lå det an til å bli et stort flertall for nei-siden i folkeavstemningen om kravene kreditorene har stilt til grekerne om kutt og reformer i bytte mot flere utbetalinger.

AVVISER: Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel. Foto Joerg Carstensen / DPA
AVVISER: Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel. Foto Joerg Carstensen / DPA Vis mer