- Bruk 100 milliarder av oljefondet

Aps næringspolitiske talsmann på Stortinget, Kjell Opseth, foreslår at regjeringen setter av minst 100 milliarder kroner av oljeformuen til investeringer i norske og utenlandske selskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opseth gir dermed full støtte til skipsreder Fred Olsens forslag til bruk av oljeformuen.

- De tanker Fred Olsen gir uttrykk for i Dagbladet er ikke nye. Et internt utvalg i Ap kom i fjor fram til at det beste vil være å bruke vår oljeformue til å bygge opp norsk næringsliv. Det er bedre å kjøpe opp enn å bli kjøpt opp. På det punkt har vi sammenfallende syn med Fred Olsen, sier Opseth, som var skipsrederens fremste våpendrager under striden om etableringen av et IT og kunnskapssenter på Fornebu i fjor vår.

Tungt utvalg

Blant medlemmene i Opseths adhoc-utvalg som anbefaler storstilt bruk av oljepenger til investering var LOs nestleder Jan Balstad, tidligere næringsminister Finn Kristensen, oljeanalytiker Ove Gusevik (en av Stoltenbergs fremste rådgivere i spørsmål om Statoil-privatisering), nåværende helseminister Tore Tønne og Asbjørn Egeland fra Norsk Investorforum.

- Det er vanskelig å forstå at det kan være langsiktig politikk å bruke oljeformuen til å kjøpe små prosentvise andeler i næringsvirksomhet rundt om i verden, som til overmål kommer i konkurranse med vårt eget næringsliv. Det må være mye bedre å satse på norsk næringsliv, så vi har et produksjonsapparat når oljen forsvinner.

- Men hvorfor foreslår ikke finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen dette, da?

- Det er tydelig at det er vanskelig å få Finansdepartementet til å innse at det er sikrere å satse på norsk næringsliv framfor å satse på utenlandsk. Men det er ikke noe vår finansminister har funnet på.

- Foreløpig har det bare vært snakk om et investeringsselskap med 5 milliarder i kapital, hvorav 2,4 milliarder er statlige midler. Det er ikke i nærheten av det dere har foreslått?

- Investeringsselskapet kan nok hjelpe fram relativt store bedrifter. Men det blir noe helt annet enn det selskapet jeg ser for meg. I vår innstilling foreslår vi å bruke 100 milliarder kroner. Forslaget ligger der. Noen av oss passer på å holde det varmt.

Ingen svimlende sum

Opseth viser til at Norske Skog alene brukte 23 milliarder kroner på å kjøpe seg inn i New Zealand. 100 milliarder kroner er dermed ingen svimlende sum for en stat som vil være offensiv. Tanken er å bruke oljemilliardene til aksjekapital eller til ansvarlige lån i store utenlandske selskaper.

- Det vil representere en noe større risiko, men vil gi langt større avkastning enn dagens plassering av oljepengene

- Men får dere gehør?

- Vi har ikke gått i dyptgripende diskusjoner verken med statsministeren eller finansministeren. Men vi vet at slike ting utvikler seg over tid. Jeg tror det blir forståelse for våre argumenter.

<B>TALER FINANSMINISTEREN IMOT:</B> APs Kjell Opseth vil bruker mer av oljepengene enn finansminister Karl Eirik Schkøtt-Pedersen. Her fra den åpne høringen om Gardermoen.