Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bruk av makt var den eneste muligheten vi hadde

Syrias president Bashar Assad varslet at myndighetene vil fortsette å slå ned på «sabotører», som han mener består av en liten gruppe som har klart å påvirke normale folk.

- ALLES ANSVAR Å STOPPE BLODBADET: Syrias president Bashar Assad holdt i dag sin tredje tale siden opprøret i landet startet i mars. Han sa blant annet at det var alles ansvar å stoppe blodbadet, og at myndighetene vil jobbe hardt for å straffe de ansvarlige. Foto: Reuters/Syrian TV/Scanpix
- ALLES ANSVAR Å STOPPE BLODBADET: Syrias president Bashar Assad holdt i dag sin tredje tale siden opprøret i landet startet i mars. Han sa blant annet at det var alles ansvar å stoppe blodbadet, og at myndighetene vil jobbe hardt for å straffe de ansvarlige. Foto: Reuters/Syrian TV/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syrias president Bashar Assad holdt i dag sin tredje tale til folket etter at uroen brøt ut i landet i mars. Der ga han på nytt skylda til «utenlandske sabotører», og varsler at regimet vil fortsette å slå hardt ned på regimekritikerne.

- Det er alles ansvar å stoppe blodbadet. Vi vil jobbe hardt med å straffe alle som er ansvarlige, sa Assad.

Presidenten kunngjorde også at 64 000 personer er ettersøkt av myndighetene, og at noen av dem allerede har overgitt seg.

- Påvirkes av radikale sabotører - Demonstrantene tilhører en svært liten gruppe, men sabotørene har klart å påvirke normale folk. En tredjedel av de som skaper uroen er radikale folk med blasfemiske syn og som prøver å infiltrere Syria, sa Assad.

Han understreket at Syria best kan løse sine problemer uten innblanding utenfra, og at at uroen i landet skyldes en konspirasjon som har røtter i utlandet, og sammenlignet den med «bakterier som må utryddes».

- Bruk av makt var den eneste muligheten vi sto igjen med. I enkelte tilfeller var fredelige marsjer brukt som dekke for væpnede aktiviteter, hevder Assad.

Det er regnet at mer enn 1400 har blitt drept og 10 000 pågrepet som følge av regimets ønske om å slå ned på demonstrantene, melder nyhetsbyrået AP.

- Uroen vi ser har ingenting å gjøre med reform, det har å gjøre med hærverk. Det kan ikke være noen utvikling uten stabilitet, og det vil ikke komme noen reform fra hærverk. Vi må isolere sabotørene, sa Assad.

- Det er viktig å skille mellom folks legitime krav og sabotører, sa han.

- Reform må skje gradvis Han mener Syria står ved et vendepunkt etter det han kaller «vanskelige dager», men understreker at reform ikke kan skje over natta.

- Vi kan ikke gå i gang med reformene før forberedelser og dialog, sa han og fortsatte:

- Noen hevder at vi ikke er interessert i reform, men etter fem tiår kan vi ikke bare hoppe i det. Reform må skje gradvis.

Han hevdet videre at han ønsket å lytte til folket direkte uten noe filter.

- Men demonstrantene illustrerer en ny generasjon med mangel på respekt for loven og regjeringen.

Den syriske presidenten tok også opp korrupsjon, som han mener skader enhver stat. Han lovet i talen å opprette en ny komitee for å ta hånd om problemet.

Ga skylda for massakre til opprørere - Jeg kan ikke hevde at jeg har oppnådd nasjonal dialog, men vi har lagt ned en mekanisme for å få startet dette. Dialogen vil åpne store muligheter for Syria framtid, sa Assad.

President Assad ga samtidig sine kondolanser til familiene til «martyrer», og hevdet at bevæpnede opprørere sto bak massakren i Jisr-al-Shughour, der over 120 personer ble drept.