- Bruk av mat til drivstoff en forbrytelse

FN-ekspert advarer: - Vent fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å bruke matavlinger til å framstille drivstoff er en forbrytelse mot menneskeheten, sier en FN-ekspert.

Jean Ziegler, som er FNs ekspert på matvaresikkerhet, sier at bruken av matavlinger til å lage biodrivstoff vil resultere i matmangel og prisøkninger som kan føre til sult for millioner av fattige.

Fredag ba Ziegler om et fem år langt moratorium på framstilling av biodrivstoff, som han kaller en katastrofe for de fattigste.

- Bruk avfallet

Han mener at den teknologiske utviklingen går så raskt at det om fem år vil være mulig å framstille biodrivstoff fra avfallsprodukter fra landbruket i stedet for fra hvete, mais, sukkerrør og andre matvarer.

Bruk av biodrivstoff i stedet for bensin og diesel fra olje fører til en reduksjon av drivhusgasser til atmosfæren. Men noen forskere mener at gevinsten går tapt i produksjonen av biodrivstoffet.

Det er spesielt Brasil og USA som arbeider med å framstille biodrivstoff og biodiesel fra matvarer. I fjor undertegnet Brasils president Lula da Silva og USAs president George W. Bush en avtale om økt produksjon av biodrivstoff.- Katastrofalt for sultne mennesker Ziegler betviler ikke motivene til de to presidentene, men sier at «resultatet av å omgjøre hundretusener av tonn mais, bønner, palmeolje til drivstoff er absolutt katastrofalt for sultne mennesker».

Han sier at prisen på hvete på verdensmarkedet fordoblet seg på ett år, og prisen på mais ble firedoblet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer