- Bruk av mat til drivstoff en forbrytelse

FN-ekspert advarer: - Vent fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å bruke matavlinger til å framstille drivstoff er en forbrytelse mot menneskeheten, sier en FN-ekspert.

Jean Ziegler, som er FNs ekspert på matvaresikkerhet, sier at bruken av matavlinger til å lage biodrivstoff vil resultere i matmangel og prisøkninger som kan føre til sult for millioner av fattige.

Fredag ba Ziegler om et fem år langt moratorium på framstilling av biodrivstoff, som han kaller en katastrofe for de fattigste.

- Bruk avfallet

Han mener at den teknologiske utviklingen går så raskt at det om fem år vil være mulig å framstille biodrivstoff fra avfallsprodukter fra landbruket i stedet for fra hvete, mais, sukkerrør og andre matvarer.

Bruk av biodrivstoff i stedet for bensin og diesel fra olje fører til en reduksjon av drivhusgasser til atmosfæren. Men noen forskere mener at gevinsten går tapt i produksjonen av biodrivstoffet.

Det er spesielt Brasil og USA som arbeider med å framstille biodrivstoff og biodiesel fra matvarer. I fjor undertegnet Brasils president Lula da Silva og USAs president George W. Bush en avtale om økt produksjon av biodrivstoff.
- Katastrofalt for sultne mennesker
Ziegler betviler ikke motivene til de to presidentene, men sier at «resultatet av å omgjøre hundretusener av tonn mais, bønner, palmeolje til drivstoff er absolutt katastrofalt for sultne mennesker».

Han sier at prisen på hvete på verdensmarkedet fordoblet seg på ett år, og prisen på mais ble firedoblet.

Dermed er det blitt umulig for mange fattige land, spesielt i Afrika, å kjøpe den maten de trenger, og det er blitt stadig vanskeligere for fattige mennesker i de landene å betale de skyhøye prisene på maten som likevel kommer. (NTB - AP).

 I VALGKAMPEN:  Biodrivstoff fra bøndenes spiskammer er et tema som overskygger Irak-krigen i de store landbruksomrpdene i USA. Her Mitt Romney på et valgmøte i Johnston i Iowa tidligere i år for å sanke stemmer som republikanernes presidentkandidat. Foto: AP/Scanpix.
I VALGKAMPEN: Biodrivstoff fra bøndenes spiskammer er et tema som overskygger Irak-krigen i de store landbruksomrpdene i USA. Her Mitt Romney på et valgmøte i Johnston i Iowa tidligere i år for å sanke stemmer som republikanernes presidentkandidat. Foto: AP/Scanpix. Vis mer
IKKE BARE MAT: Skurtreskerne jobber på spreng i maisåkrene i landbruksstaten Wisconsin i USA. Biodrivstoff har skapt ny optimisme blant bøndene etter magre år. Over 16 millioner dekar mais - halvannen gang Norges jordbruksareal - skal høstes, og minst 20 prosent går til biodrisvtoff.
SULT FOR BIODIESEL: Sveitseren Jean Ziegler, en av FNs fremste matvareeksperter, advarer kraftig for motregnskapet av å bruke mat til drivstoff. - Vent fem år til teknikken er god nok til å bruke avfallsstoffene, er hans råd.