Bruk drømmen som medisin

Kvinner drømmer oftere om menn, enn menn om kvinner Menns drømmer er mer aggressive enn kvinners Nyere drømmeforskning viser at drømmene er livsviktige for å bearbeide vanskeligheter i hverdagen. - Drømmene er din egen medisin, sier Lisbeth Brudal, en av landets fremste drømmeforskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

og ARILD J. WAAGBØ

Folk som har interessert seg for drømmer og deres betydning har ofte blitt avfeid som hobbypsykologer. Men nå blir drømmene utsatt for seriøs analyse ved anerkjente forskningsinstitusjoner. Ved Sigmund Freuds Institutt i Frankfurt har ekspertene nå frigitt oppsiktsvekkende resultater av sitt arbeid. De har opprettet verdens første databank hvor de har nedtegnet over 2000 drømmehistorier. I forsøk har de funnet at: Kvinner drømmer oftere om menn, enn menn om kvinner. Menns drømmer er mer aggressive enn kvinners. Bare 4 prosent av kvinnens drømmer er erotiske, og 12 prosent av menns drømmer er seksuelle.

Drømmeforskjellene

Også andre studier bekrefter resultatene. Mye tyder på at det er forskjeller i dagliglivet som påvirker drømmeforskjellene. Forskere ved søvnlaboratoriet på Zentralinstituts für Seelische Gesundheit i Mannheim hadde 246 deltakere i sitt forsøk. Her er noe av det de fant: Kvinner husker drømmer oftere enn menn, men kjønnene drømmer like lenge. Kvinners drømmer er emosjonelt mer positive enn menns drømmer, men det er liten forskjell på hvor realistiske drømmene er eller på hvorvidt det dukker opp problemer i dem. 62 prosent av personene i menns drømmer er menn. I kvinners drømmer er bare 50 prosent av personene menn. En undersøkelse fra 1992 har påvist at yrkesaktive kvinner oftere drømmer om menn enn hva hjemmeværende kvinner gjør. Menn drømmer oftere om profesjonelle menn (bussjåfør, politi, selger) enn kvinner gjør. Begge kjønn drømmer like mye om kvinnelige profesjonelle. Antall personer vi treffer i drømme er likt for begge kjønn, og begge kjønn engasjerer seg like mye verbalt og fysisk med dem vi møter i drømmene våre. Vi drømmer like mye om jobben. Menn drømmer oftere om sex enn kvinner. Sex fins i 8,7 prosent av menns drømmer og i 3,4 prosent av kvinners drømmer. Menn drømmer oftere om å utøve fysisk aggresjon mot andre. Det skjer i 8,7 prosent av menns drømmer, men bare i 1,1 prosent av kvinners drømmer. Menn blir også oftere utsatt for fysisk aggresjon i sine drømmer. Det skjer i 10,1 prosent av menns drømmer og i 4,5 prosent av kvinners drømmer. Også det faktum at menn drømmer mer om sex og vold enn kvinner tyder på at hverdagen påvirker drømmene. Studier har vist at menn oftere masturberer og har samleie enn kvinner. Samtidig er menn overrepresentert som voldsut-øvere i samfunnet. Kvinners drømmer inneholder av og til (4 prosent) innadvendt aggresjon. Det fins ikke hos menn. Kvinners drømmer inneholder oftere depresjon.

Makta i natta

Vi drømmer om hva vi vet, begjærer og erfarer.

Sjefpsykolog og forfatter Paul Jan Brudal har skrevet bok, sammen med kona Lisbeth, om drømmepsykologi. Ekteparet er blant dem som vet mest om drømmer i Norge.

- Hendelser og opplevelser fra dagen tar vi med oss inn i natta. Der bearbeides de, og drømmene blir en problemløser for oss, sier Paul Jan Brudal.

Bruk drømmen som medisin

En tredjedel av livet ditt tilbringer du i senga, og 20 prosent av den tida du sover er full av drømmer. Nyere forskning har vist at du kan ta makta over natta ved å manipulere dine egne drømmer.

- Enkelte mennesker gjør det spontant, andre kan før de sovner bestemme seg for hva de vil drømme. På den måten kan angst overvinnes og livskriser nedkjempes, sier dr.philos. Lisbeth Brudal.

Unikt redskap

Drømmeforskeren opplyser at vi drømmer mest ved livets veiskiller, forandringer og dramatiske hendelser.

- Når livskriser utløser angstreaksjoner, er drømmene et unikt middel til å bearbeide angsten og sjokket. De aller fleste drømmene handler om bearbeidelse av eget liv, forklarer Paul Jan Brudal.

Han beskriver drømmen som en indre kreativ kraft, hvor alle kan være filmregissører. De to psykologene ved Institutt for tokologi og familiepsykologi, underviser helsepersonell i bruk av drømmer til behandling av pasienter. Anvendelsen av drømmeforståelse i terapi her til lands er blitt utbredt.

Sunnhet

Lisbeth Brudal gjennomførte et forskningsprosjekt blant 106 gravide i 1996. Resultatene var uventet.

- De av dem som skrev ned og snakket med jordmor om drømmene sine, hadde vesentlig færre sykmeldinger enn de gravide som ikke gjorde det. Dette viser jo nettopp at drømmene er vår egen medisin, sier Lisbeth Brudal.

EKSPERTER: Psykologene Lisbeth og Paul Jan Brudal har skrevet boka «Drømmepsykologi» og er noen av landets fremste forskere på drømmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer