Coronaviruset:

- Bruk egne munnbind ute

Lege Gunnar Hasle mener alle bør bruke hjemmelagde munnbind når de ferdes ute. Overlege i infeksjonsmedisin Bjørn Blomberg mener imidlertid det er unødvendig.

VANLIG SYN: I asiatiske land, som Japan og Kina, er bruk av munnbind utbredt. Foto: AP Photo / Aaron Favila / NTB scanpix
VANLIG SYN: I asiatiske land, som Japan og Kina, er bruk av munnbind utbredt. Foto: AP Photo / Aaron Favila / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Asiatere ikledd munnbind var et vanlig syn også før utbruddet av coronavirus, men later til å ha blitt et mer vanlig syn også andre steder i verden etter hvert som viruset har spredd seg. Men er det nødvendig?

- Jeg mener at alle burde bruke munnbind. Det er ikke nok kirurgiske munnbind til alle, men alle kan lage munnbind selv, sier lege Gunnar Hasle til Dagbladet.

Hasle peker på at i Asia blir munnbind ansatt som «sunn fornuft», men man ser annerledes på det her til lands.

- Man har ikke veldig gode holdepunkter for at man blir beskyttet med munnbind, men det er imidlertid gode holdepunkter for at smittebærere kan begrense smitte ved å bruke det, sier han.

16. MARS: Etter at det siste midlertidige sykehuset for coronapasienter ble stengt, feiret medarbeiderne der med å kaste munnbindet. Video: Newsflare Vis mer

- Kan bare vinne på å bruke munnbind

I dagens situasjon er det mange som kan være smittet uten å være klar over det, og i tillegg er testing stort sett forbeholdt helsepersonell og utsatte grupper.

Hasle peker på at porene i et munnbind er for store til at de kan holde tilbake all smitte, men det vil likevel kunne stoppe dråpene som komme ut av munn og nese hos smittebærerne.

- Hvis du ser noen som snakker i motlys, ser du at det kommer ut dråper hele tiden. Da kan man bare vinne på at alle har munnbind.

OOPS, APP, APP: Dagbladet TV har fått tilgang til hele den nye corona-låta til «Songar frå nyheitene». Se den i sin helhet her! Video: Songar frå nyheitene Vis mer

- Et coronavirus er 120 nanometer i diameter. En nanometer er en milliondels millimeter, og man kan da bare tenke seg hvor små partiklene er. Dråpene er jo likevel synlig med det blotte øyet, og kan stoppes.

- Trenger ikke bruke munnbind

Bjørn Blomberg ,overlege i infeksjonsmedisin på Haukeland universitetssykehus og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, mener imidlertid at det er unødvendig at den norske befolkningen skal gå rundt med munnbind.

- Masker og munnbind er noe først og fremst helsepersonell benytter for å beskytte seg når de arbeider med pasienter som har, eller kan ha, sykdommen. Men dette er ikke noe befolkningen generelt trenger å bruke, sier Blomberg til Dagbladet.

CORONA CHALLENGE: Influenser Ava Louise har lagt ut en video på TikTok der hun prøver å skape en ny trend hvor folk skal slikke på toalettsete. Vis mer

Han peker på at den vanligste smittemåten for viruset er ved kontakt, og at man derfor bør unngå å klemme og håndhilse på andre enn den nærmeste familie.

- Noe av det viktigste vi gjør er derfor å vaske hendene etter vi har vært i kontakt med ting eller personer som kan være smittet, sier han, og legger til:

- Viruset smitter også med dråpesmitte. Det betyr i hovedsak at viss vi må holde litt mer avstand enn vanlig, med 1-2 meter avstand fra andrepersoner er det god beskyttelse.

Myndighetenes råd

  • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå og ta deg i ansiktet.
  • Personer som bor sammen kan omgås normalt.
  • Begrens håndhilsing, kyssing og klemming.
  • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
  • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
  • Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper.
  • Utsett større sammenkomster som ikke er nødvendige.
  • Hvis du får feber eller luftveissymptomer bør du være hjemme til ett døgn etter at du er frisk.

Hasle, som mener munnbind vil være et godt alternativ for å hindre smittespredningen, understreker at rådet kommer i tillegg til myndighetenes øvrige anbefalinger.

Også professor Joseph Kwan ved Hong Kong University of Science and Technology har tatt til orde for å bruke munnbind. Spesielt i områder der det oppholder seg mange mennesker - som i Hongkong.

- Det vil spre seg som ild i tørt gress om ingen bruker munnbind, fordi det er ikke alltid mulig å identifisere smittekilder, sa han i februar ifølge nyhetsbyrået France24.

- Bedre enn ingen beskyttelse

En studie publisert i Cambridge-universitetets tidsskrift Disaster Medicine and Public Health Preparedness, konkluderer med at kirurgiske munnbind vil være tre ganger mer effektivt enn hjemmelagde, og at de bare skal brukes i beskyttelse mot dråpesmitte dersom ingen andre alternativ er tilgjengelige.

- Men det vil være bedre enn ingen beskyttelse, skriver forskerne.

Ettersom kirurgiske munnbind må være forbeholdt dem som jobber i helsevesenet, mener Hasle at man bør lage munnbind selv.

- Kirurgiske munnbind til hele befolkningen vil være helt umulig, men alle har vel nål og tråd og noe tøy de kan bruke, sier han.

- Bruker du munnbind selv?

- Hvis jeg skulle reist med trikken, hadde jeg brukt munnbind.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer