Coronaviruset:

- Bruk egne munnbind ute

Lege Gunnar Hasle mener alle bør bruke hjemmelagde munnbind når de ferdes ute. Overlege i infeksjonsmedisin Bjørn Blomberg mener imidlertid det er unødvendig.

VANLIG SYN: I asiatiske land, som Japan og Kina, er bruk av munnbind utbredt. Foto: AP Photo / Aaron Favila / NTB scanpix
VANLIG SYN: I asiatiske land, som Japan og Kina, er bruk av munnbind utbredt. Foto: AP Photo / Aaron Favila / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Asiatere ikledd munnbind var et vanlig syn også før utbruddet av coronavirus, men later til å ha blitt et mer vanlig syn også andre steder i verden etter hvert som viruset har spredd seg. Men er det nødvendig?

- Jeg mener at alle burde bruke munnbind. Det er ikke nok kirurgiske munnbind til alle, men alle kan lage munnbind selv, sier lege Gunnar Hasle til Dagbladet.

Hasle peker på at i Asia blir munnbind ansatt som «sunn fornuft», men man ser annerledes på det her til lands.

- Man har ikke veldig gode holdepunkter for at man blir beskyttet med munnbind, men det er imidlertid gode holdepunkter for at smittebærere kan begrense smitte ved å bruke det, sier han.

- Kan bare vinne på å bruke munnbind

I dagens situasjon er det mange som kan være smittet uten å være klar over det, og i tillegg er testing stort sett forbeholdt helsepersonell og utsatte grupper.

Hasle peker på at porene i et munnbind er for store til at de kan holde tilbake all smitte, men det vil likevel kunne stoppe dråpene som komme ut av munn og nese hos smittebærerne.

- Hvis du ser noen som snakker i motlys, ser du at det kommer ut dråper hele tiden. Da kan man bare vinne på at alle har munnbind.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer