Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bruk FN for å åpne grensa

- Norge må bruke sin stemme i FNs sikkerhetsråd for å få åpnet grensene til Afghanistans naboland, sier generalsækretær Steinar Sørlie i Flyktningerådet til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en internasjonal skam at flyktningene drives bort mens bombene faller, og at FN ikke får tilført tilstrekkelige midler til å gi hjelp.

Katastrofe

Sørlie frykter en humanitær katastrofe når vinteren kommer om tre - fire uker.

- Allerede i dag burde 1000- 1500 lastebiler med nødhjelp være på vei inn i Afghanistan. Men med stengte grenser og fortsatt bombing er effektiv humanitær hjelp umulig. Hvem skal ta ansvaret om fire uker? Hvis dette ikke endres raskt, står vi overfor en ufattelig humanitær katastrofe, sier Sørlie.

FNs høykommissær for flyktninger har sendt en appell til Pakistan om å åpne grensa ved Chaman i den sørvestlige delen av Pakistan. FN er ikke blitt hørt.

I stedet har pakistanske myndigheter inngått en avtale med Taliban-militsen om å sende flyktninger som ikke har alle papirer i orden, tilbake til Afghanistan.

To leirer


Ifølge avtalen skal det opprettes to flyktningleirer, en ca. 3 km fra den pakistanske grensa, og en 2,5 mil inne i Afghanistan. Taliban-militsen skal sørge for at de afghanske flyktningene holder seg borte fra grensa.

ULOVLIG FERD: En gruppe afghanske kvinner og barn på vei over fra Afghanistan til større trygghet i Pakistan på andre siden av grensa. Stadig flere flyktninger møter stengte grenser i Afghanistans naboland.
Hele Norges coronakart