Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bruk Gerhard Heiberg og reformer nobelkomitéen

Jens Ulltveit-Moes råd for å tine forholdet til Kina.

Kinaråd: Industrieier og investor Jens Ulltveit-Moe er i Davos på World Economic Forum. Foto: Tore Bergsaker
Kinaråd: Industrieier og investor Jens Ulltveit-Moe er i Davos på World Economic Forum. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Da statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Bernde ankom Davos i går kveld hadde den topptunge kinesiske delegasjonen her allerede reist.

Både statsminister Li Keqiang og utenriksminister Wang Yi har vært i Davos og holdt møter med en rekke statsledere fra hele verden. Norge var aldri noen aktuell samtalepartner.

Dagbladet fikk derimot en kort prat med statsminister Keqiang, men da vi spurte om hvordan Norge kan gjenopprette et godt forhold til Kina, svarte han bare slik:

- Jeg er så travel nå og har to statsministre som venter på meg. Dette må vi snakke om en annen gang.

Han ville åpenbart ikke inn på temaet.

Unik
Norge har i tiden etter nobelpristildelingen til Liu Xiabo blitt avskåret fra tilgang toppledelsen i Kina. Investor Jens Ulltveit-Moe har ikke stor tro på at forholdet kommer til å endre seg snart. Til det er styrkeforholdet for skjevt og kostnaden for kineserne av å holde Norge i fryseboksen er marginal.

På toppmøte: Kinas statsminister Li Keqiang etter talen på World Economic Forum. Foto Reuters
På toppmøte: Kinas statsminister Li Keqiang etter talen på World Economic Forum. Foto Reuters Vis mer

Men han sier at én mann sitter på helt unik tilgang til toppene i verdens største land og kan få i gang dialogen.

- Norge burde bruke Gerhard Heiberg. Gjennom sin posisjon i IOC har han en helt unik tilgang til den kinesiske toppledelsen, sier han.

Men Heiberg er blitt en kontroversiell person i Norge etter at han sa at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ikke burde fått prisen. Til Dagbladet sier Heiberg at han ikke vil uttale seg om Ulltveit-Moes forslag.

Hykleri
Ulltveit-Moe skjønner godt at kineserne vurderer prisen som gitt av Norge.

- Det er jo hykleri at fredsprisen ikke representerer det offisielle Norge. Se på hvem som sitter i nobelkomiteen. Partiene og stortingsrepresentantene sloss jo om plassene der. Alle priser applauderes og de er alle et uttrykk for norsk konsensus.

- Når det er sagt så støtter også jeg tildelingen til Xiaobo, sier han

Tett på: Gerhard Heiberg har gjennom IOC fått gode kontakter i Kinas toppledelse. Her er han i Beijing i 2008. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet
Tett på: Gerhard Heiberg har gjennom IOC fått gode kontakter i Kinas toppledelse. Her er han i Beijing i 2008. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet Vis mer

I stedet for tidligere politikere i komiteen ønsker han seg en internasjonalt sammensatt komité som ikke er politisk.

- En slik endring vil bli sett positivt på fra Kina og vil reelt sett gjøre prisen uavhengig av Norge, sier han.

Investoren har selv virksomhet i Kina, via solenergiselskapet REC Solar, men sier han selv ikke taper noe på det dårlige forholdet.

- Vår operasjonen i Kina er eid via vårt amerikanske selskap. Kineserne ser på oss som amerikanere, så jeg lider ikke selv under det dårlige forholdet. Det eneste jeg merker er at jeg ikke får utstedt langvarige visumer, men må søke for hver gang jeg skal reise dit. En bagatell, sier han.