Bruk hodet!

Ikke kast laksehodene dine. Lag noe kinesisk av dem!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOLDA (Dagbladet): Fiskerijournalist og forfatter Hans Morten Sundnes har fulgt norsk fisk til matbordet i ni forskjellige land og tre kontinenter. Med seg tilbake hadde han gode historier, og de mest internasjonale og eksotiske fiskeopplevelsene basert på norsk fisk.

Tar utfordringen

Alle historiene og rettene fra fiskereisen har han skrevet ned i boka «Biter av Norge - smak av verden. Jorda rundt med norsk fisk». Dagbladet utfordrer Sundnes til å lage noen av rettene han har opplevd på ferden. Han tar utfordringen og lager blant annet laksehodegryte på kinesisk vis.

-  Du vil snart oppdage at jeg ikke er noen mesterkokk, advarer han.

Hyller norsk fisk

Under matlaginga forteller han om hvor verdsatt den norske fisken er i utlandet.

-  Jeg fascineres av hvilken status norsk tørrfisk har i utlandet. Spesielt i Italia. Der synger de om tørrfisken, sier Sundnes engasjert.

Hjemme i Volda klør Sundnes seg i hodet. Han kremter, retter kniven mot et laksehode og fører kniven gjennom skallen. Dette har han aldri gjort før.

-  Det første jeg fikk høre av drosjesjåføren min i Hongkong var hvor god den norske laksen var, sier fiskeforfatteren.

Ekstra laksefilet

Hans første møte med laksehodegryta var i Kina. Han har aldri lagd retten selv, men fikk den forklart av kokken. Hobbykokk Sundnes begynner å se seg ferdig med sin versjon. Den har frest i woken i fire minutter under lokk sammen med blant annet tjue hele hvitløksfedd og like mye ingefær. Han er skeptisk, men han er glad han brukte hodet. Sundnes er glad som en laks.

-  Jeg synes det ble litt lite hodekjøtt, så jeg spedde i med noen biter av laksefilet også. Det var litt kaos til tider, men jeg synes jeg kom vel i havn. Dette er en rett alle kan klare, sier han.

LAKSEHODE: Forfatter og hobbykokk Hans Morten Sundnes lager laksehodegryte på kinesisk vis. - Jeg spedde i med noen biter av laksefilet også, sier Sundnes.