Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruk loven

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prostitusjonen har eksplodert i Oslo. Hovedstaden er blitt Nordens fristad for sexhandel og foretrekkes etter hvert som base av halliker og menneskehandlere. Vår liberale holdning til prostitusjon trekker med andre ord til seg grov internasjonal og organisert kriminalitet. I fjor oppsøkte 1064 utenlandske prostituerte fra 56 forskjellige land Prosenteret, myndighetenes kompetansesenter for prostitusjon. I dag har vi mer enn dobbelt så mange gateprostituerte som København og kan ikke lenger sammenlikne oss med Sverige som innførte forbud mot sexhandel i 1999. Der har prostitusjonen sunket betraktelig og svenske politimyndigheter hevder at trafficking ikke er noe problem hos dem. Nå vil både politiet og den mektige LO-lederen Gerd-Liv Valla gjøre som svenskene.

Kriminalisering av horekundene har vært et sentralt spørsmål i den offentlige debatten i årevis. Der deler av kvinnebevegelsen hevder at prostitusjon i prinsippet er å betrakte som vold mot kvinner, og dermed må forbys, har Dagbladet i likhet med Prosenterets leder, Liv Jessen, advart mot å tvinge sexhandelen under jorda, ikke minst av hensyn til kvinnene. Men den brutale og organiserte handelen med kvinner og mindreårige fra utlandet tyder på at virksomheten for lengst befinner seg under jorda. Moderne sexhandel formidles også via Internett og foregår på alle nivåer i samfunnet. Og trass i økt satsing på tiltak mot trafficking, vet vi åpenbart for lite om omfanget av den organiserte og ulovlige sexhandelen. Gateprostitusjonen blir det synlige bildet av hva som foregår bak lukkede dører utenfor offentlighetens blikk. Nå tar den overhånd.

Menneskehandelen har endret debatten fra å handle om voksne menneskers rett til å inngå frivillige avtaler om kjøp og salg av seksuelle tjenester, til å dreie seg om nye forbud og håndheving av allerede eksisterende lover. Før vi støtter politiets krav om forbud mot sexkjøp, må politiet og rettsapparatet vise at de evner å ta i bruk de virkemidlene politikerne har gitt dem. Verken paradegata Karl Johan eller etablerte horestrøk skal overtas av kyniske kjeltringer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling