- Bruk oljepengene nå!

Meldingen til politikerne er klar: To tredjedeler av de yrkesaktive mener vi må bruke mer oljepenger. Det er 30 prosent flere enn for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten ingen vil spare penger til kommende generasjoner. Samtidig vil ni av ti gi kommunene mer å rutte med.

Viljen til å bruke mer oljepenger til offentlige formål er massiv i det norske folk. I 1996 ville en fjerdedel av yrkesaktive nordmenn bruke sparekniven til beste for framtidige generasjoner. I dag har tallet rast ned til seks prosent, blant hele befolkningen.

Det viser en fersk landsomfattende undersøkelse Opinion AS har gjort for LO.

- Dårlig kvalitet

- Folket krever mer. Alle våre undersøkelser viser at folk er misfornøyde med de offentlige tjenestene de får. Når vi i tillegg ser at sju av ti mener staten bør gi kommunene mer å rutte med, tolker vi det som at folk vil bruke oljepengene på å styrke offentlig velferd, sier Øyvind T. Hansen, stedfortredende informasjonssjef i LO.

Halvparten fornøyd

- De enorme summene som brukes på helsesektoren har ikke gitt seg utslag i trygghet hos brukerne, fortsetter han.

En fjerdedel er ikke enig i at det offentlige tilbudet de får er godt i forhold til hva de betaler i skatter og avgifter, og åtte av ti mener også kommunene bør forvalte pengene sine bedre innenfor de rammene de allerede har. Over halvparten av de spurte er fornøyd med det offentlige tilbudet.

Forklaringsproblem

- Politikerne har nå et stort pedagogisk problem. De må ikke undervurdere avstanden mellom folks ønsker og økonomers advarsler om overopphetet økonomi. Politikerne må få folk til å forstå bakgrunnen for å la være å bruke mer av oljepengene, sier Hansen.

Og legger utilslørt til:

- Det er stortingsvalg neste år.

- Og hva er LOs oppskrift på bruk av oljepengene?

- Det viktigste for oss er sikring av velferdsgodene i helse- og sosialsektoren, å styrke lærer- og sykepleierutdanninga og- selvfølgelig- økt sysselsetting, sier Hansen.