- Bruk oljepenger, Bondevik

Frp-formann Carl I. Hagen er godt forberedt på en brutal budsjettkamp i Stortinget. I motsetning til regjeringen mener Hagen tida er inne for å bruke mer oljepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Per-Kristian Foss må forberede seg for tidenes budsjettkamp i Stortinget. Hovedprofilen på statsbudsjettet, som Bondevik kunne avsløre i et intervju med Dagbladet tidligere i uka, ser ikke ut til å ha mer enn en snøballs sjanse i helvete til å få flertall i Stortinget.

 • På den ene siden står Carl I. Hagen. Han nekter å være ansvarlig, i hvert fall i den forstand at krana til oljepengene skal skrus igjen.
 • På den andre siden står Jens Stoltenberg og nekter å støtte et budsjett der Ap skal betale alle nye og gamle skattelettelser fra regjeringen.
 • Og bedre blir det ikke ved at regjeringspartiene ramler inn i denne budsjetthøsten på sterkt fallende meningsmålinger.

Oljepenger

Statsminister Kjell Magne Bondevik sa til Dagbladet tirsdag at en utgiftseksplosjon på 20- 25 milliarder og frykt for renteøkninger vil resultere i et meget stramt budsjett med få vinnere. Det vil bli brukt mindre oljepenger enn tidligere antatt.

Men dette vil ikke Carl I. Hagen og Frp være med på.

- Det er mange tegn i norsk økonomi som tyder på at vi er i begynnelsen på en sterk nedgangskonjunktur. Vi får jevnlige meldinger om nedleggelser og innskrenkninger i arbeidslivet. Arbeidsledigheten går sterkt opp. Dette tyder på at vi bør ha et mer ekspansivt budsjett. Strammer vi inn nå, går vi i samme felle som på 80-tallet, da arbeidsledigheten ble skyhøy, sier Carl I. Hagen.

Overfor Dagbladet fnyser han av de andre politikerne som holder seg til den såkalte handlingsregelen i utformingen av den økonomiske politikken. Denne regelen innebærer at politikerne kan gå i Norges sparebøsse - oljefondet - og hente ut fire prosent av oljeformuen til å bruke til gode formål i budsjettet.

Handlingsregelen

 • Lagt fram av Stoltenberg-regjeringen i 2001. Fikk bred tilslutning i Stortinget.
 • Petroleumsinntektene fases gradvis inn i økonomien om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av Petroleumsfondet.
 • Det legges vekt på å jevne ut svingninger i økonomien, for å sikre god kapasitetsutnyttelse og lav arbeidsledighet.
 • Forventet realavkastning av Petroleumsfondet anslås på basis av en rate på 4 prosent.

  (Utdrag fra handlingsregelen, slik den er omtalt i Revidert nasjonalbudsjett 2002)

Annen tolkning

Selv om Frp skulle holde seg til handlingsregelen, mener Hagen at den kan og bør tolkes dit hen at det skal brukes mer oljepenger enn det regjeringen tydeligvis legger opp til.

Hagen er trolig den eneste politikeren som går rundt med handlingsregelen for bruk av oljepenger i lommeboka. Lynraskt kommer han til å trekke den fram og sitere fra den i de utallige budsjettdebattene denne høsten vil bli preget av.

- Det står svart på hvitt at «det legges vekt på å jevne ut svingninger i økonomien, for å sikre kapasitetsutnyttelse og lav arbeidsledighet».

- I dag er det flere sektorer, som veiutbygging, der kapasitetsutnyttelsen er lav. Samtidig er ledigheten økende og handlingsregelen åpner altså for å bruke oljepenger til å sørge for lav ledighet, sier Hagen til Dagbladet.

Frp-kravene

Fremskrittspartiet vil ikke bli med på noe budsjettforlik uten å få betydelig innflytelse. Allerede har partiet fire klare krav:

 • Prinsippvedtak om eget utenlandsbudsjett: Utgifter som ikke virker inn på presset i norsk økonomi, skal skilles ut. Dette gjelder blant annet utenlandsinnkjøp, u-hjelp og pasientbehandling i utlandet.
 • Pensjonistene skal ikke få redusert pensjon fordi de bor sammen.
 • Skatter og avgifter, særlig «grensehandelsavgifter», skal ned.
 • Kraftig økning i satsingen på helse og eldre.
TREKKER FRA INNERLOMMA: Frp-formann Carl I. Hagen kommer til å bruke regjeringens eget budsjettvåpen, handlingsregelen for bruk av oljepengene, mot Bondevik & Co. Vi legger også merke til at Hagen ved årsskiftet hadde et golf-handicap på 23,5.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer