-  Bruk oljepenger til skolematen

Ingrid Espelid Hovig (82) mener politikerne tenker kortsiktig når de ikke bevilger penger til skolemat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Norge er et av verdens rikeste land. Ved å investere i barns kosthold satser vi på framtida, sier hun.

Gjennom hele livet har Ingrid Espelid Hovig, Norges fremste «matmor», formidlet sunt matvett. Nå er hun opprørt over tilstandene i norsk skole. Etter å ha vært på en kostholdskonferanse i USA denne helga er hun bekymret for framtida.

-  Forskere der sier at det er så ille, at den oppvoksende generasjon kan bli den første som dør før sine foreldre på grunn av feilernæring, sier Espelid Hovig til Dagbladet.

Sterk bekymring

Hun håper nå at skoleverket kan sette kosthold på dagsordenen.

Det er spesielt tre faktorer den tidligere tv-kokken ønsker å fokusere på. Som alltid er frukt og grønt hovedresepten. Skolemat-ordningene må bli bedre. Det er i dag vel en av tre norske skoler som har ordning med skolefrukt. Norge er på bunn i Europa. Her må staten bruke mer penger, mener hun. Antall overvektige barn og unge øker betraktelig. Espelid Hovig vil ha mer fokus og opplæring rundt kosthold i skolen. I tillegg vil hun ha mer kroppsøving. Sukkerforbruket er alarmerende høyt. Diabetes er blitt en folkesykdom. Bytt ut sjokolade og sukkerdrikker med frukt som er naturlig søt.

-  Det er for enkelt når mange foreldre sier at det er sjokoladepålegg barna vil ha. Jeg trodde faktisk at sjokoladepålegget skulle bli borte når folk forsto hvor usunt det er, sier hun.

Inspiserte matpakker

Denne uka tok hun med seg et stort fruktfat og dro på matpakkeinspeksjon hos klasse 6 A på Uranienborg skole. Hun delte ut frukt og grønt og var storfornøyd med responsen. Mer bekymret ble hun da hun fikk høre at bare et mindretall av elevene benytter seg av skolefruktordningen.

-  Foreldrene er nok ikke klar over hvor godt dette tilbudet er. Hvis du ser på responsen i klassen er det i hvert fall ingen tvil om at frukt og grønt er populært, sier hun.

Hun har fulgt med på Jamie Olivers skolematrevolusjon i Storbritannia. Hun tror ikke at den norske matpakka bør skiftes ut, men hun mener at den kan gjøres langt mer attraktiv.

-  Se på denne matpakka for eksempel. Her har man lagt på grønnsaker som smiler, sier hun og trekker fram en matpakke fra klasserommet som et godt eksempel.

-  Barn er ikke så ulike voksne. Ser matpakka fristende ut, blir den spist, sier Hovig.

Fokus på frukt

Hun jobber nå som ambassadør for Sosial- og helsedirektoratet med fokus på skolefrukt. Hun mener det er sterkt beklagelig at norske barn er blant dem som spiser minst frukt i hele Europa.

-  Selv om jeg er over 80 år, har jeg ikke gitt opp denne kampen, sier Hovig.

Hun legger ikke skjul på at hun mener det offentlige har et langt større ansvar for barns helse enn andre.

-  Hvis du sammenlikner med hva en livsstilssykdom koster Norge, er det billig å investere i helse. Det er derfor det er så viktig at politikerne tar grep, sier Hovig.

Hun har et håp for året som kommer:

-  Når skolebarna setter seg på pulten til høsten, bør alle ha et tilbud om frukt og grønt. Se bare på responsen her, sier hun.

IKKE MATLEI: Ingrid Espelid Hovig har på ingen måte pensjonert seg. I en alder av 82 år går hun nå til angrep på den norske, usunne skolematen.