Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Bruk sovetabletter

Skiftarbeidere som har problemer med å sovne mellom arbeidsøktene bør bruke sovetabletter, mener lege Lars Tjensvoll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den generelle oppfatningen blant mange leger er at slike tabletter er fy-fy. Men ifølge lege Lars Tjensvoll er det langt bedre å bruke sovetabletter framfor å gå på jobb etter en søvnløs natt. Som flylege har han flere ganger anbefalt piloter å bruke sovemedisin.

-  For piloter som kommer hjem seint på kvelden og er oppspilt, tar det gjerne litt tid før de greier å sovne. Og kanskje er det bare åtte timer til de skal opp igjen. Da er det viktig å sovne. Noen får det til, mens de som ikke greier det kan bruke innsovningstabletter, sier Tjensvoll.

-  Noen bør skifte jobb

Rådet gjelder ikke bare for piloter.

-  Rådet kan gjelde hvem som helst. Hvis man vet at enkelte netter blir veldig knappe, er det mer fornuftig å ta en innsovningspille. Det kan være nyttig også for forretningsfolk som ofte er på reiser med jet-lag, sier legen.

Også skiftarbeidere i industri, sykepleiere og journalister er utsatte yrkesgrupper som ifølge Tjensvoll bør vite om hjelpemidlene. Han understreker at rådet ikke gjelder tradisjonelle sovetabletter, som skal ha effekt over lang tid, men innsovningstabletter. Slike sovetabletter har kort virketid og går fort ut av kroppen.

-  Men skiftarbeidere som har et permanent søvnproblem, burde skifte jobb hvis de ikke greier å sovne. Da er det et tegn på at kroppen ikke greier å komme inn i balanse i en slik jobb, sier legen.

Tjensvoll advarer mot å ta for lett på eget søvnbehov.

-  Er det noe vi trenger kontroll på, er det å sove ordentlig. Alle vet at man får dårligere konsentrasjonsevne med for lite søvn. Søvnmangel påvirker oss såpass at du kan sammenlikne det med å være beruset, sier han.

Prestasjonsevnen

18 timer uten søvn kan ifølge Tjensvoll endre prestasjonsevnen tilsvarende 0,5 i promille.

-  I idretten er det vanlig å beregne ett døgn hvile per tidssone.

Tjensvoll har sett seg lei på at innsovningstabletter er tabu.

-  Det er et tegn på svakhet å bruke slike tabletter. Det er en sterk tradisjon i Norge for å være asketisk og flink, sier han.

Særlig i sitt arbeid som flylege har han over tid sett flere piloter strekke seg for langt i jobben.

-  Er du ikke redd dette skal gi et oppsving i bruken av sovetabletter?-  Nei, jeg tror norske leger er såpass styrt av gode gamle fordommer som gjør at man ikke skriver ut sovemedisiner fordi de er farlige. Folk som kan ha problemer med å sovne kan ta det opp med legen på en fornuftig måte. Jeg tror legen vil møte dem med en sunn skepsis.

-  Kan en bli avhengig av innsovningsmedisin?

-  Du kan ikke bli rusavhengig som med de gamle sovemedisinene. Men noen kan bli så vant til å bruke det at de ikke greier å sovne uten.

ANBEFALER SOVEMEDISIN: Flylege Lars Tjensvoll mener skiftarbeidere må ta manglende søvn mye mer på alvor. Derfor kan de godt bruke sovetabletter som gjør det lettere å sovne mellom tøffe arbeidsøkter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling