- Bruk tida på de fattige, Bondevik

At Kjell Magne Bondevik skal kaste glans over brudeparet når Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen gifter seg neste lørdag, vekker sterke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bondevik gir blaffen i de fattige, men sier ja til å være hedersgjest når landets aller rikeste gifter seg, fnyser stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Det gjør ikke saken bedre at statsministeren selv innrømmer at han ikke er venn av verken Stein Erik Hagen eller Mille-Marie Treschow.

- Å si at jeg er en venn av brudeparet er å ta hardt i. Men det er alltid hyggelig med bryllup. Som dere vet har jeg allerede vært i flere bryllup hittil i sommer, sa Bondevik på sin månedlige pressekonferanse i går.

- Krokodilletårer

To timer tidligere på dagen havnet statsministeren i et krast ordskifte med Karin Andersen (SV) på Stortinget om nettopp regjeringens fattigdomspolitikk. SV-politikeren har i alle år som rikspolitiker arbeidet for å bedre de fattiges vilkår her i landet. I går reagerte hun med raseri på at Bondevik velger å kaste glans over de rikeste og mektigste, mens han resten av tida skjærer ned på velferdstilbud for landets fattige.

- Statsminister Bondevik er opptatt av å være på lag med gutta boys, men de fattige nøyer han seg med å gråte noen krokodilletårer over en gang iblant, sier hun.

- Glansen til de fattige

Hun mener Bondevik har forvaltet statsministermakta dårlig. Med unntak av drøye ett år har Bondevik vært Norges statsminister siden 1997. I denne perioden har de fattige fått det verre, sier Andersen.

- Bondevik sier at ingen skal leve i fattigdom her i landet. Samtidig underminerer han trygde- og velferdsordningene. Han har økt egenandelene for syke. Han har kuttet i attføringsordningene. Han har fjernet småbarnstillegget, og familier med tre barn eller mer har opplevd kutt i barnetrygden. I halvparten av landets kommuner mister folk barnetrygden sin dersom de mottar sosial stønad. De rike får beholde hele barnetrygden, sier Andersen. - Det er ikke milliardæren Stein Erik Hagen som trenger Bondeviks glans, det er landets fattige familier, sier Andersen til Dagbladet.

Uverdig

Også generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne, Ola Ødegaard, mener statsminister Bondevik bør vie mer oppmerksomhet til de fattige.

- Bondevik har sagt mye pent om å hjelpe de fattige, men det blir med ordene. Han burde holde seg langt unna et slikt bryllup. Heller enn å sole seg i glansen av de rike, burde han besøke de fattige han prater så pent om. Det er åpenbart at han vet lite om deres situasjon, sier Ødegaard.

- Begge Bondeviks regjeringer har stjålet fra de fattige og gitt til rike. KrF har mange fine formuleringer om de svakestes kår, men det følges ikke opp, sier Ødegaard.

- Men det skyldes vel ting som dette. Når man speiler seg i de rikes speil, finner man ingen fattige. Da kan man heller ikke sette seg inn i deres situasjon, sier generalsekretæren.

AKTIVE BRYLLUPSGJESTER: Statsminister Kjell Magne Bondevik og kona Bjørg er aktive bryllupsgjester. Her fra bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn i 2002.