- Bruk vettet, ikke våpnene!

AMMAN (Dagbladet): - USA må bruke vettet, ikke våpnene! Vi er ikke dyr, vi er mennesker. Ingen av oss ønsker krig, sier jordaneren Abu Yzak (45). På markedsplassen ved Al Husseini-moskeen midt i Amman nikker vennene hans samtykkende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et bombeangrep vil ikke bare være rettet mot Irak, men mot hele Midtøsten. Vi arabere er en familie. Irak og de andre araberstatene er bare små greiner på det store treet, sier Abu Yzak til Dagbladet.

Sist fredag slo store politistyrker til med batonger og hunder mot flere tusen pro-irakiske demonstranter i og utenfor Al Husseini-moskeen i Jordans hovedstad.
Som under opptrappingen til Golf-krigen i 1991, er kong Hussein av Jordan kritisk til bruk av militær makt mot Irak. Men myndighetene frykter at pro-irakiske demonstrasjoner vil gi ukontrollerbare voldsutbrudd.

I går drev duften av lammekjøtt, koriander og nyfritert falaffel sammen med eimen av eksos fra ettermiddagsrushet. Kameratene Abu Hiimi og Abu Sadr selger glassperler utenfor moskeen, og er sterkt i mot angrepsplanene.

- Vi håper USA har mot nok til å avlyse bombeangrepet, sier de.

Støtter Saddam

I Jordan er den folkelige støtten til Saddam Hussein stor, særlig blant de mange som er palestinske flyktninger.

- Vi trenger fred, ikke krig. Det irakiske folket trenger medisin og mat, ikke bomber. Ingen land i Midtøsten, og heller ikke USA, vil tjene på at det blir krig, sier palestineren Jahia al-Malia (55).
Han kom til Jordan etter seksdagerskrigen i 1967, og har siden livnært seg ved å selge gass-lightere og ta bilder av folk på markedsplassen, med et kamera som må være fra tida før det Det osmanske riket ble oppløst etter 1. verdenskrig.

Forbud

Radikale islamske grupper har tillyst den store pro-irakiske demonstrasjonen i byen Irbid i dag. Regjeringen vil slå disse ned med alle midler.

- Regjeringen har satt seg opp mot folkets vilje men vi lar oss ikke skremme, sier parlamentarikeren Hamzeh Mansour fra Den islamske aksjonsfronten til avisa The Star.

Jordanerne er voldsomt skuffet over at fredsavtalen med Israel fra 1994 har gitt færre praktiske og økonomiske fordeler enn de hadde trodd.

Den israelske etterretningstjenesten Mossads mislykkede attentat mot en Hamas-leder i Amman i fjor høst, har også snudd stemningen mot Israel, særlig fordi statsminister Netanyau ikke er villig til å ta det minste snev av selvkritikk for aksjonen.

En ommøblering i den jordanske regjeringen denne uka skulle lette presset mot myndighetene, men stemningen blir bare mer og mer spent.
Ingen vet hva som vil skje hvis nabolandets befolkning rammes av bomber og raketter.