- Bruk votter, dropp barbering

Natos fremste vintereksperter gir deg rådene mot sprengkulda.

EKSPERT PÅ KULDE:  - I dag er det 30 minusgrader, og det er rett og slett herlig, mener sjefen for forsvarets vinterskole Harald Østbye. Foto: Stephen Olsen /Hæren
EKSPERT PÅ KULDE: - I dag er det 30 minusgrader, og det er rett og slett herlig, mener sjefen for forsvarets vinterskole Harald Østbye. Foto: Stephen Olsen /Hæren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): På Terningmoen i Elverum har Forsvaret samlet en gjeng frostvante mennesker som utgjør Nato-alliansens fremste eksperter på kulde, snø og vinter.

- I dag er det 30 minusgrader her på Terningmoen, og det er rett og slett herlig. Det passer veldig bra i og med at vi startet opp to vinterkurs denne uka, et for norske offiserer, og et for utenlandske offiserer, sier sjefen for Forsvarets vinterskole, Harald Østbye.

Kalde utlendinger på besøkSiden 1923 har avdelingen på Terningmoen kurset norske soldater i å overleve kulde og snø i polare strøk. Og i 1927 kom de første allierte soldatene på kurs.

- Akkurat nå har vi 29 norske- og en svensk offiser på fire ukers vinterkurs. Og i går startet vi opp kurs for 39 allierte offiserer fra Belgia, Canada, Nederland, Spania, Storbritannia, Tsjekkia, Tyskland og USA. Det er nok denne siste gjengen som fryser mest. Det er lett å se på dem at de ikke er vant med temperaturene vi nyter i disse dager, sier Østbye.

Blant triksene som læres bort til vinterkrigerne er umilitære rutiner som å droppe barberingen og flytte morgendusjen til kvelden før. Romslige klær, riktige klær, og riktig måte å kle seg er pensum for de som skal oppholde seg utendørs i sprengkulda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer