- Bruken av tvang i psykiatrien skal ned

Helseminister Jonas Gahr Støre varsler nye tiltak dersom målsettingen om mindre tvang i psykiatrien ikke innfris.

SVARER: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre svarer på spørsmålene fra Venstre-leder Trine Skei Grande etter Dagbladets avsløringer om tvang i psykiatrien. Foto Øistein Norum Monsen/Dagbladets arkiv
SVARER: Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre svarer på spørsmålene fra Venstre-leder Trine Skei Grande etter Dagbladets avsløringer om tvang i psykiatrien. Foto Øistein Norum Monsen/Dagbladets arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Her lå «Erik» lenket til senga i 28 døgn
Kontrollkommisjonen skulle slått alarm
«Erik» er langt fra den eneste som har klaget på beltesenga
Beltesenga blir tatt i bruk 2000 ganger i året
Natalie lenket til belteseng i 203 timer som 17-åring
- Behandlingen er uakseptabel, men ikke unik
Varsler ikke myndighetene om alvorlige tvangstiltak
- Tvang blir brukt som straffereaksjon
- Vi brukte for mye tvang
Vil låse inn de farligste pasientene om natta
Gutt (15) lå tre uker i belteseng
Helsedepartementet varsler tiltak etter Dagblad-avsløringer
Venstre krever svar fra Støre etter Dagblad-avsløringer

(Dagbladet): Før helga gikk Venstre-leder Trine Skei Grande ut i Dagbladet og krevde at helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre tar grep etter Dagbladets artikler om tvang i psykiatrien.

Grande sendte Støre et skriftlig spørsmål, og referer til Dagbladets avsløringer om tvang i psykiatrien i sin begrunnelsen til statsråden.

- I Dagbladet 8. og 9. april i år kan vi lese om flere saker om tvangsbruk innen psykisk helsevern, hvor det blant annet fremkommer at en mann på 37 år ble lagt i belter i en sykehusseng i 28 døgn og at en jente på 16 år ble lagt i belter over 30 ganger over en toårsperiode. Tvangsbruk som har blitt oppfattet som en straffereaksjon og ikke nødvendig behandling. Tvangsbruken har også i følge pasientene forverret helsetilstanden og gitt negative senvirkninger, påpeker Trine Skei Grande.

Tiltaksplaner I sitt svar til Venstre-lederen legger ikke Jonas Gahr Støre skjul på at målsettingen om reduksjon av tvang i psykiatrien fortsatt gjelder.

Støre viser til den nasjonale strategien for å få dette til. Den inneholder tiltak som veiledning, kompetanseoppbygging, bedre dokumentasjon og styrking av kontroll- og tilsynsordningene.

I tillegg viser helse- og omsorgsministeren til at det på regionalt og lokalt nivå er stilt en rekke krav til etablering og gjennomføring av tiltaksplaner for å redusere bruken av tvang i psykiatrien.

- Jeg mener fortsatt at det er riktig å avvente erfaringene med den nasjonale strategien for økt frivillighet i psykiske helsetjenester før det tas initiativ til å gjennomføre større endringer i tvangsreglene, skriver Støre.

Varsler tiltak Helsemyndighetene i Norge har som mål at tvangsbruken i psykiatrien skal ned. Men de faktiske tallene viser at tvangsbruken har økt fra 2009 og stabilisert seg på et høyt niva de siste åra.

I 2011 ble 5600 personer tvangsinnlagt til sammen 8300 ganger. I 2010 lå tallene på samme nivå. I 2009 ble rundt 5000 personer tvangsinnlagt til sammen 7200 ganger.

Støre varsler ytterligere tiltak dersom departementet ser at tvangsbruken i psykiatrien ikke går ned.

- Med hensyn til oppfølging av frivillighetsstrategien legger departementet helseforetakenes innrapporterte resultater til grunn for vurdering av måloppnåelse. Dersom det innen utløpet av planperioden skulle vise seg at vi ikke har oppnådd en ønsket reduksjon av tvang, vil det være naturlig for departementet å vurdere om det er nødvendig å ta i bruk andre virkemidler for å nå målet, svarer Jonas Gahr Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer