Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker 1,1 milliarder for å få slutt på «blodbadet» i britiske fengsler

Voldbruk, selvmord og drap i øker voldsomt i omfang bak murene i Storbritannia. 

MELDINGER OM BLODBAD: Dette fengselet i Pentonville i London er blant dem som kan forvente en betydelig økning i antall fengselsbetjenter i tida som kommer. Foto: NTB scanpix
MELDINGER OM BLODBAD: Dette fengselet i Pentonville i London er blant dem som kan forvente en betydelig økning i antall fengselsbetjenter i tida som kommer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De britiske styresmaktene kunngjorde onsdag at det skal brukes opp mot 1,1 milliarder kroner på i alt 2500 nye fengselsbetjenter i landet.

Den kraftige oppgraderingen kommer etter meldinger om at britiske fengsler er så underbemannet at det er farlig for fengselsarbeidere å dra på jobb.

- Det er et blodbad i fengsler akkurat nå. De ansatte står i knestående, de har mistet all moral og all motivasjon, hevdet Mike Rolfe, leder fengselsarbeidernes fagforbund, ifølge ITV.

- Må være mer enn et oppholdssted

Ifølge avisa The Independent har mange britiske fengsler vært så dårlig bemannet at voldsbruken har skytt i været blant de innsatte. Håpet er at den økte bemanningen i britiske fengsler også skal redusere graden av førstegangskriminelle som fengsles senere i livet.

- Fengsler må være mer enn bare et oppholdssted. De må være steder hvor disiplin, hardt arbeid og selvforbedring gjelder. Steder hvor kriminelle kan slutte med narkotika og få utdannelsen de behøver for å få en jobb og vende ryggen til kriminalitet en gang for alle, sier Liz Truss i det britiske justisdepartementet.

Dyster rekord

Dødsfall i britiske fengsler har økt med 21 prosent bare fra i fjor til i år, og nesten hver dag dør en person i et engelsk eller walisisk fengsel.

Fra september 2015 til september 2016 døde 324 mennesker i britiske fengsler, 107 av disse tok sitt eget liv, ifølge The Independent. Antallet dødsfall bak murene i Storbritannia har aldri vært så høye, melder en rekke britiske medier.

Også selvmordsraten i fengsel er økt dramatisk. Bare fra 2012 til i dag begår innsatte dobbelt så mange selvdrap. Antallet tilfeller av voldbruk er også enorme. Fra juni 2015 til juni 2016 ble det rapportert om utrolige 23 775 voldsepisoder i britiske fengsler. Dette var en økning på 69 prosent fra samme periode året før.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!