Telemark fylke feirer 100 år:

Bruker 130 000 på Bård Tufte Johansen

Den lukkede festen koster fylkeskommunen 420 000 kr. Det er telemarking Bård Hoksrud (Frp) svært kritisk til.

PUNGER UT: Bård Tufte Johansen fra Skien i Telemark er blant landet aller mest profilerte komikere og koster Telemark fylkeskommune 130 000 kroner for en kveld. Flere reagerer på fylkeskommunens pengebruk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PUNGER UT: Bård Tufte Johansen fra Skien i Telemark er blant landet aller mest profilerte komikere og koster Telemark fylkeskommune 130 000 kroner for en kveld. Flere reagerer på fylkeskommunens pengebruk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Det er hundre år siden Bratsberg amt ble til Telemark fylke. På kveldens festmarkering for fylket, hvor politikere og byråkrater er på gjestelista, skal Bård Tufte Johansen være konferansier – for et honorar på 130 000 kr. fylkeskommunen bruker til sammen 420 000 kroner på festen.

Det synes Bård Hoksrud (Frp) er altfor mye.

- Det er dumt med en konferansier til 130 000 kr, spesielt når det er så få som blir invitert til festen, sier han til Dagbladet.

Det var Varden som først omtalte saken.

KRITISK: Bård Hoksrud (Frp) sitter i fylkestinget i Telemark. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KRITISK: Bård Hoksrud (Frp) sitter i fylkestinget i Telemark. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

På spørsmål om det ikke er rimelig å bruke penger på å feire et historisk jubileum, er Hoksrud kritisk.

- Bård Tufte er jo fra Skien, og han er veldig flink, han, men jeg har fått mange henvendelser fra folk som lurer på hva politikerne holder på med? Vanlige folk synes dette er grusomt mye penger å bruke på en konferansier.

Pengene er tatt fra «møtekassa»

Det blir ingen flere møter i fylkestinget før til høsten, og overskuddet på det politiske budsjettet finansierer festen.

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid (Ap), er ansvarlig for arrangementet. Han har erkjent at konferansieren koster mye, men mener at det er verdt pengene:

- Han er en av de mest kjente telemarkingene vi har, som også profilerer oss på en god måte hver eneste uke. Det blir ikke mange flere fylkesting i år, så vi tar midlene innenfor budsjettrammene som er satt av for møtene til høsten og det såkalte «juletinget», uttalte han til Varden.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra fylkesordfører Løkslid.

Så langt er 142 personer påmeldt til arrangementet, som totalt har kostet fylkeskommunen 420 000 kr. Av de påmeldte er de fleste byråkrater og politikere – blant annet toppolitikere fra Telemarksbenken på Stortinget, ordførere og rådmenn i Telemarks kommuner, og fylkestingspolitikere.

Kritikk fra sine egne

Terje Aasland, som representerer Telemark for Arbeiderpartiet på Stortinget, har sagt til Varden at han ikke vil være til stede:

- Jeg trodde dette var et mer åpent arrangement for flere. Uten at jeg vet årsaken til kostnadene, så er dette dyrt med tanke på antall deltakere, sier han til Varden.

KOMMER IKKE PÅ FEST: Terje Aasland (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KOMMER IKKE PÅ FEST: Terje Aasland (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hoksrud er ikke uenig med Aasland i det.

- Mange synes det er ålreit at hundreårsjubileet markeres ordentlig, spesielt nå når Vestfold og Telemark snart vil slås sammen. Det som er litt synd er at kostnadene gjør at det som skulle være en hyggelig ting får et negativt preg. Dette kunne vært gjort på en rimeligere og mer nøktern måte, uttaler Hoksrud til Dagbladet.

- Helt vanlig pris

Bård Tufte Johansen har selv henvist til sin manager, Knut Müller-Nilssen i Seminarpartner, som mener at prisen er helt vanlig når oppdraget «er såpass omfattende i både forarbeid og gjennomføring»:

- Bård er av landets aller beste på sitt felt, og prisen på hans tjenester forhandler jeg fram basert på oppdragets størrelse, omfang og tid som går med til forberedelser. Hvis fylkeskommunen har funnet det forsvarlig å akseptere pris kan ikke vi se at det er finnes noen god grunn til å nekte dem tjenesten.

I september er det valg i det sammenslåtte fylket Vestfold og Telemark, som offisielt opprettes 1. januar 2020, selv om den politiske ledelsen vil styre som om de er sammenslått allerede etter valget. I Vestfold er Arbeiderpartiet i opposisjon, og det kan få konsekvenser for hvem som vinner valget i den sammenslåtte regionen.