Bruker 20 mill. på konsulenthjelp

Aker sykehus i Oslo vil bruke minst 20 millioner kroner i år og ukjente beløp i de neste to åra på konsulenthjelp for å gjøre sykehuset til et effektivt mønstersykehus. De ansatte raser mot at millionene ikke går direkte til behandling av pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske og internasjonale konsulentbyråer leies nå inn for å bistå sykehuset med prosjektet «Pasienten først».

- Mener sykehusledelsen alvor med slagordet, burde millionene heller gått direkte til pasientene, ikke til luftige planer, sier klubbleder Are Saastad. Prosjektet «Pasienten først» ble offisielt startet i går, og skal gå fram mot 2001. Også de psykiatriske underavdelingene Dikemark og Gaustad skal delta. - Prosjektet vil føre til mange organisatoriske endringer. Ingen vet hvor vi ender, det eneste jeg vet er at vi må gjøre dette nå, sa sykehusdirektør Maj-Len Sundin ved Aker da hun informerte de ansatte i går. - Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye det vil koste, men i år vil vi bruke 20 millioner kroner. Hva vi vil bruke de påfølgende åra, vet vi ennå ikke, sier Sundin til Dagbladet.

Ansatte skal utrede

Kort fortalt vil ledelsen ved Aker sykehus løse helsekrisa på denne måten: De sykehusansatte skal finne ut hva som er galt med sykehusorganiseringen og rapportere dette til ledelsen. Tverrfaglige prosjektgrupper skal se på pasientenes bevegelse i systemet, blant annet med pasientens diagnose og behov som utgangspunkt. Helsepersonell skal hentes ut fra jobbene sine for å utrede hvordan de skal jobbe mer målrettet i framtida. - Da vil de bli kjøpt fri og dekket opp av vikarer som vi leier inn. Noe av disse pengene har vi selv, noe må vi søke om, sier Sundin. - Hva skal konsulentene bistå med? - Vi trenger hjelp til å finne ut hvilke analysemetoder vi skal bruke i arbeidet. Jeg kan ikke si hvor mye denne tjenesten vil koste sykehuset, sier Sundin.

Skeptisk

Klubbleder Are Saastad i Norsk kommuneforbund ved Aker sykehus, divisjon psykiatri på Gaustad, er svært skeptisk til kostnadene i prosjektet «Pasienten først». Han mener det dreier seg om enkle grep som en handlekraftig ledelse kunne foretatt på egen hånd. - Bare i år vil prosjektet koste 20 millioner. Til sammenlikning ville det kostet 300000 kroner å ansette en ekstra miljøarbeider til døvetolkning ved døveav snittet. De pengene får ikke avdelingen, sier Saastad. Sykehusdirektøren viser til Akers bruttobudsjett på 1,9 milliarder kroner. - Sykefraværet koster oss 100 millioner i året. Dersom vi får ned fraværet fra åtte prosent til fem, har vi allerede spart inn mye. Klarer vi å behandle flere pasienter, sparer vi enda mer, sier Sundin. - Dette høres da fint ut, klubbleder Are Saastad? - Produksjons- og effektivitetsmål er umulig i psykiatrien. Våre pasienter trenger kvalitetstid, ikke kortere tid. For pasientene her er ikke avdelingenes manglende effektivitet problemet. Derimot mangler det ettervern og omsorgstilbud i kommunen etter utskriving. Ved akuttavdelingene må pasienter skrives ut for raskt for å gi plass til nye. Ofte er de like syke som de var ved innskrivning, sier Saastad.

Forventer penger

Konsulenter fra Boston Consulting har foreløpig fått en bit av oppdraget fra Aker sykehus. Nå konkurrerer de med ni andre byråer på markedet om resten. Både helseminister Dagfinn Høybråten og Oslo kommune er positive. Sundin regner derfor med at sykehuset vil få penger til prosjektet.