Bruker 200 000 kroner dagen på rådgivning

I tillegg kan Terra-investeringene koste kommunene over 900 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kommunene som er rammet av Terra-skandalen, bruker opp mot 10 000 kroner i timen for å få pengene sine tilbake. Sentrale kilder sier at prisen for medierådgivning, jushjelp og tallknusing er opp mot 200 000 kroner dagen, skriver Dagens Næringsliv.

Hattfjelldal, Narvik, Hemnes og Rana risikerer i verste fall å tape over 900 millioner kroner på de mye omtalte investeringene i amerikanske verdipapirer.

Det er Terra Securities som selv har kommet med anslaget over hvor mye investeringsblemmen kan komme til å koste de fire norske kommunene.

I tillegg kommer altså regningene for hjelpen til å bli kvitt investeringene.

- Klart det koster! Det er jo logisk at det koster penger, men vi er avhengig av å bruke flinke folk, sier Asgeir Almås, ordfører i Hattfjelldal til avisa.

Deler på regninga

Det er åtte kommuner som skal dele på regningen fra rådgiverne. I tillegg til de fire nordlandskommunene, har også Haugesund, Vik, Bremanger og Kvinesdal gjort dårlige investeringer etter råd fra Terra Securities.

De åtte har engasjert meglerhuset Pareto Securities og advokatfirmaet Lund & Co i Terra-kampen. Sistnevnte firma ønsker ikke å kommentere betalingen fra kommunene, men sier at de tidvis har jobbet døgnet rundt de siste to ukene.

GODE RÅD BLE DYRE: 
Fra v. ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Almås etter et møte om de  feilslåtte investeringene gjort gjennom Terra Securities. Foto: SCANPIX
GODE RÅD BLE DYRE: Fra v. ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Almås etter et møte om de feilslåtte investeringene gjort gjennom Terra Securities. Foto: SCANPIX Vis mer

Ikke solgt

Citigroup jobber fortsatt med å selge de norske kommunenes investeringer. Men det uklart om pengene fra salget går til konkursboet til Terra Securities eller direkte til de fire kommunene.

I konkursloven er kreditorene rangert slik at utbetaling av ansattes lønn er førsteprioritet. Går pengene i boet kan derfor bonus og lønn til meglerne komme før kravet fra kommunene.

- Dette jobber vi med å avklare, sier Almås til Dagens Næringsliv.

Terra-kommunene frykter ikke at obligasjonene ikke skal bli solgt, til tross for at det tar lengre tid enn de først trodde. Ordførerne understreker at det viktigste er at de ikke blir solgt til en spotpris.

– Fra Citibank har vi fått gjøre at de gjør sitt i salgsprosessen for å minimalisere tapene, sier Geir Waage, ordfører i Rana, til Rana Blad.

«Sikker investering» kan bli tap

I DN i dag kommer det også fram at en såkalt sikker investering på 190 millioner kroner gjort av Narvik kommune, også kan gå med store tap.

Bruker 200 000 kroner dagen på rådgivning

- Rapportene hittil er at den svinger mye opp og ned. Den har nok gått noe ned i den senere tid, sier kommunens administrasjonssjef Trond L. Hermansen til avisa.