FELLES SPYDSPISS: Dagfinn Høybråten skal samle de nordiske landene i arbeidet med å organisere en felles spydspiss av kampkraft mot slavehandel og tvangsarbeid.
Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix
FELLES SPYDSPISS: Dagfinn Høybråten skal samle de nordiske landene i arbeidet med å organisere en felles spydspiss av kampkraft mot slavehandel og tvangsarbeid. Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpixVis mer

Bruker 22. juli-eksempel mot slavehandel i Norge

Høybråten bruker 22. juli-erfaringer for å samle politiet i Norden til en felles spydspiss mot slavehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Tirsdag reagerte statsadvokaten i Hordaland på at få norske slavehandel-saker endte med siktelse og dom.

Generalsekretæren for Nordisk ministerråd, Dagfinn Høybråten, har fulgt nøye med på Dagbladets gransking av slavehandelen i Norge. Med sitt mandat fra samtlige nordiske regjeringer, lover han en felles nordisk kamp mot tvangsarbeid og slavehandel.

- Nordisk ministerråd har arbeidet målrettet for å bekjempe menneskehandel i en årrekke. Vi har initiert en rekke tiltak for å fremme kunnskap, utvikle kompetanse og skape internasjonale nettverk, forteller Høybråten til Dagbladet.

Ressurskonflikten etter Utøya Den tidligere ministeren og parlamentariske lederen for KrF bruker Gjørv-rapporten etter 22. juli 2011 som bakteppe for å beskrive hvorfor et felles samarbeid i Norden må til for å knuse slavehandelen.

- I Norge kjenner vi godt konklusjonene fra Gjørv-kommisjonens rapport fra 22. juli med uttalelsen om «ressursene som ikke fant hverandre». Når en rekke ulike etater skal samhandle ikke bare med hverandre, men på tvers av landegrenser, er det helt nødvendig at «ressursene finner hverandre», og her tror jeg vi har et stort forbedringspotensial når det gjelder bekjempelse av slavehandel, sier Høybråten.

Smartere, hurtigere og bedre nettverk Høybråten sier at ministerrådet via sine avdelinger i Russland og de baltiske landene, har engasjert seg spesielt i grenseregionalt samarbeid mellom Russland, Baltikum og Norden i kampen mot tvangsarbeid, seksuell utnyttelse og menneskehandel.

- Senest fredag 24. april arrangerte Nordisk ministerråd et kunnskapsforum i Tallinn der vi presenterte et prosjekt som omhandler erfaringsutveksling og kompetanseheving på tvers av landegrensene. Målet er å arbeide smartere, hurtigere og å skape nyttige profesjonelle nettverk i kampen mot menneskehandel, forteller han, og legger i klare ordelag fram hva som er viktig i et slikt samarbeid:

- Politiet i Vilnius må vite hvilke ressurser de kan finne hos politiet i Oslo og omvendt, og at politiet utveksler erfaringsbasert kompetanse over landegrensene. Det er viktig å muliggjøre at politiet kan etablere direkte kontakt med hverandre i konkrete saker, sier han.

Egen «menneskehandels-minister» Høybråten har samme formening som statsadvokaten i Hordaland, Rudolf Christoffersen, om viktigheten av riksadvokatens prioriteringsliste for kriminalitetsbekjempelse.

- Menneskehandel har høy politisk prioritet i alle de nordiske land, og jeg tror vi har mye å lære av hverandre. Finland har for eksempel kommet langt i å strukturere den politiske innsatsen på dette området, blant annet ved å gi ombudsmannen for minoriteter, Eva Biaudet, en rolle som nasjonal rapportør om menneskehandel. Det kan ofte være klokt å se utenfor eget land for å finne inspirasjon til hvordan man best prioriterer denne problematikken, hevder Høybråten.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen har også latt seg berøre av Dagbladets tette oppfølging av slavehandel i Norge. Hun skriver i en e-post, at styrking av politi, skattedirektorat og arbeidstilsyn er viktig, men på langt nok nær i kampen mot tvangsarbeid og slavehandel.

FINLAND: Har gitt ombudsmannen for minioriteter, Eva Biaudet, jobben som nasjonal rapportør om menneskehandel. Går det etter Dagfinn Høybråtens ønsker, kommer de andre nordiske landene etter. FOTO: /LEHTIKUVA / Mikko Stig/AP
FINLAND: Har gitt ombudsmannen for minioriteter, Eva Biaudet, jobben som nasjonal rapportør om menneskehandel. Går det etter Dagfinn Høybråtens ønsker, kommer de andre nordiske landene etter. FOTO: /LEHTIKUVA / Mikko Stig/AP Vis mer

- Dette uvesenet kan ikke kun bekjempes med kontroll og straff, den må også bekjempes gjennom forebygging og stopp i etterspørselen. Vi må gjøre det vanskeligere å bruke de useriøse og enklere velge de seriøse aktørene, skriver Trettebergstuen og spiller inn ønsket om å trekke fagbevegelsene inn i kampen:

- Uten fagbevegelsen og deres innsats har vi ingen sjans til å lykkes. Det er de som hver dag er ute på arbeidsplassene og tidlig ser hva som skjer. Da må vi sørge for at de har verktøyene de trenger for å gjøre noe med situasjonen.

LES: Koster for mye å etterforske

FAGFORENINGA: er våpenet Anette Trettebergstuen (AP) vil styrke og mobilisere i krigen mot slavehandel og tvangsarbeide.Foto: Henning Lillegard / Dagbladet .
FAGFORENINGA: er våpenet Anette Trettebergstuen (AP) vil styrke og mobilisere i krigen mot slavehandel og tvangsarbeide.Foto: Henning Lillegard / Dagbladet . Vis mer